bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Silvretsrike
 C. Iggulden
Totalskada
 H. von Zweigbergk
Resa i månljus
 A. Szerb
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Barndomshemmet : en ro..
 T. Stålmarck
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerGuvernörens hustru

 
Originaltitel: Redemption Falls
Författare: Joseph O Connor
Genre: Roman
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789113017853
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Arton år efter att fartyget Havets stjärna, som fraktat hungersnödens offer från Irland över Atlanten, har lagt till i New York, ger sig dottern till två av passagerarna iväg på en vandring över ett ödelagt Amerika. Eliza Duane Mooney är på jakt efter en pojke som hon inte sett på fyra år, ett av hundratusentals barn som dragits in i kriget mellan nord- och sydstaterna.

Drömmen om ett bättre liv slutade ofta i tragedi för de fattiga och hoppfulla irländare som lyckades överleva den svåra resan över Atlanten. Detta är berättelsen om de nya krig och umbäranden som väntade dem. 
Huvudperson i Guvernörens hustru är en typisk O'Connor-gestalt, en före detta irländsk rebell vid namn James O'Keeffe, som efter att ha dömts till döden och benådats, skickats till Tasmanien och flytt därifrån. Han hamnar till slut i USA, där han blir hjälte hos irländarna i exil. Senare blir han också krigshjälte som general i Nordstatsarmén, och framläpar senare sina dagar som guvernör i en liten håla vid namn Redemption Falls på gränsen till Kanada.

Liksom Havets stjärna är detta både en sinnrikt konstruerad historisk roman och ett kollage av musik, skillingtryck, poesi och muntliga berättelser. Joseph O'Connor leker med de förväntningar vi har på entydiga romanpersoner, i hans värld byter skurken och hjälten ofta plats med varandra. 

Guvernörens hustru är en fortsättning på Havets stjärna, men helt fristående. Med Havets stjärna och Guvernörens hustru har Joseph O'Connor gjort för den irländska emigranthistorien vad Vilhelm Moberg gjorde för den svenska.

Utdrag ur boken:
"Det där aset är min äldsta bror" säger Cole McLaurenson. "Han är mitt eget kött och blod. Jag kan inte mörda mitt eget kött och blod"
"Ge mig revolvern då", säger Eliza Duane Mooney. "För han går ingenstans så länge jag lever och andas. Eller också skjut mig på fläcken. För nåt annat val har du inte. Han och jag ska inte leva i samma värld. "
"Du ska få upprättelse. Du ska få gottgörelse. "
" Kanske det. Hit med revolvern"
McLaurenson ser på henne. Hon tänker på affischen. Hans blick är kall och obarmhärtigt. Orden säger ingenting om döden i hans ansikte, om alla grymheter han sett och begått, men det är inte i ögonen den sortens fasor bor, det är på något vis i ansiktets ben. Alltihop har blivit invärtes i honom. Han svettas ut sina synder. När han ligger i sin kista kommer hans hand, precis som i en ballad om olycklig kärlek, att växa ut som en rot.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Guvernörens hustru :


bonadea 2014-01-14 08:06
Anledning till att jag ville läsa Guvernörens hustru är att jag har läst Havets Stjärna och tyckte den var jätte bra. Även fortsättning är lika bra, det är en fristående bok så man måste inte alls ha läst havets stjärna för att komma in i denna historia. Joseph O Connor har en stil som kanske inte tilltalar alla, historien har så som havets stjärna flera huvud karaktärer, och han hoppar i handling och mellan historier, men kapitlen är korta och lätta att fastna i. Han skriver om vanliga människor, om det vardagliga livet under 1800 talet och samtidigt som vi lär känna alla dessa människor får vi ta del av en bit av amerkansk historia.
En fängslande roman som blir bättre och bättre ju längre in i boken man kommer. Medan jag läser så ser jag framför mig de vidsträckta landskapen, hårda män och kvinnor, förrymda slavar.....
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Guvernörens hustru


  Köp boken som film på cdon: