bokrecensioner boktips

Mikrofonkåt

Författare: Fredrik Strage
Genre: Biografi/Fakta
Ämnesord: politik, musik, historia, kultur, vetenskap, ungdom
ISBN: 918904469X


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mikrofonkåt :
2004-07-19 00:19
Mikrofonkåt är en bok om svensk hip hop. Den handlar om unga människor som lever bakom mikrofonen. Dom gör det för att dom oftast tycker det är roligt, många tar det väldigt seriöst, du måste vara en seriös hiphoper för att bli ”signad”, det vill säga att ett skivbolag ska köpa dig, det är på det sättet du känner pengar på det hela, men som sagt så finns det nog inte någon som bara rappar för pengarnas skull. Rapparna rappar om olika saker, det kan vara allt från hur sorgligt eller glatt livet är, diskriminering, skryt eller bara tema-rap det vill säga att dom tex rappar om fester eller om sina hemmastäder.
Några av rapparna lever på bidrag medans andra säljer över 1000 skvior, vissa har varit populära en gång förut och försöker göra sig en comeback och det finns vissa som precis har skrivit sina första rader. Alla dom olika rapparna har inte alltid samma mål när de har bestämt sig för att börja rappa, några drömer om skivkontrakt och andra om att uppnå lyx, några vill kanske förändra samhället och få fram sina politiska åsikter.
I den här boken Mikrofonkåt som är skriven av Fredrik Strage så får man träffa på ett flertal svenska hiphopare bla: Infinte Mass, Timbuktu, Petter, Latin Kings, Fattaru och många fler. Dom berättar allt om sig själva och hiphopen...

Bokens namn Mikrofonkåt är ett passande namn för denna bok som handlar om personer som man faktiskt skulle kunna säga är mikrofonkåta, namnet på boken är även taget från ett namn på en låt som den svenske rapparen Petter har gjort. Vi får föjla handlingen i olika former, framför allt i jag form och intervjuv form, det kan tex se ut så här:

- Här hade vi glaskrig, säger Fred när vi passerar en grön plastigloo för returglas.
- Och stenkrig, tilläger Magro.
- Hade ni aldrig snöbollskrig? frågar jag.
- Jo, vi gömde stenar i snöbollarna.


Så ser en del ut av kaplitet om Big Fred. Boken är uppdelad i kapitel om de olika rapparna. Dom berättar roliga historier om sina uppväxter, varför dom började rappa och hur dom har kämpat för att nå det som dom vill nå.
Man lär känna rapparna väldigt bra.
Det som är roligt med dom svenska rapparna är att det verkar som att alla känner alla, även om den ena bor i Malmö och den andra i Stockholm, dom håller ihop. I boken finns det bildarkiv med bilder på rapparna så man får en bra bild av dom. I boken använder dom sig ut av väldigt mycket förortsslang.
Fredrik Strage har också skrivit lite om hiphopens historia och massa andra saker som har med hiphop att göra i Mikrofonkåt. Han har skrivit om vad den svenska hiphopen går ut på, varför dom gör det och mycket mer.
Den här boken får en att se på svensk hiphop på ett annat sätt en du gjort tidigare, jag rekommenderar den starkt, speciellt för dom som diggar hiphopen.
Betyg 4
Liknande böcker:
Karl XII
 V.
En första bok om kvant..
 G. Grankvist
Priset
 A. Fichtelius
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Slutet på historien
 J. Guillou
Samma Författare: