bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Du tror du vet allting
Liknande böcker:
Till sista skottet
 L. Masterson
Sveas son
 L. Andersson
Stackars Birger
 M. Montelius
både och
 B. Danielsson
Tatueraren i Auschwitz
 H. Morris
Amy och vildgässen
 P. Hermes
Bobby Love
 M. Nilsson
Anrop
 M. Sandemo
Mita väcker björnar
 A. U. Birgersdotter
Toktanten
 B. Bergin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHarriet

 
Författare: Marie Peterson
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, spänning, försvinnande
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113041131
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Harriet, som av sina vänner kallas Harry, är en som aldrig stannar länge på samma plats. Efter ett tag blir hon rastlös och vill vidare. Så har hon varit hela livet. Nu har hon slagit sig ner i ett hus som fortfara nde känns lite ovant och spännande.

Anledningen till att hon flyttade dit var för att hennes väninna Katja fick ett bra jobb på konstmuseet - när hon hörde av sig till Harriet och föreslog att hon också skulle flytta dit var det som den självklaraste saken i världen. En ny plats där man knappt känner någon var alldeles för lockande för Harriet att kunna tacka nej till.

Hon har tagit jobb på ett litet fik som drivs av ett nunnekloster. Annars händer inte så mycket. På kvällarna träffar hon Katja eller sin nye vän, grannen Terje, som Katja tycker mest av allt liknar en snuskig farbror. En dag berättar han att han för länge sedan förlorade sin dotter. Hon försvann. Han vet inte om hon lever eller är död. Det är en sorg som han aldrig kommit över, varje dag sliter känslan honom nästan i stycken.

För Harriet blir detta nästan som ett uppvaknande. Vad innebär det att alltid vilja vara någon annanstans? Att hela tiden vilja sig bort? Hennes frågor får ny aktualitet när Katja en dag plötsligt är som uppslukad av jorden. Vart har hon tagit vägen? Har hon träffat någon? Har något otäckt hänt? Sökandet efter väninnan för Harriet långt bort, men kanske också närmare henne själv och hennes förflutna. För någonstans där i sökandet får hon också korn på sin egen familj, föräldrarna och brodern som hon aldrig riktigt lärt känna.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Harriet :


arsenal23 2013-05-06 23:09
Bokrecension
Författare: Marie Peterson
Titel: Harriet: En roman om konsten att försvinna
Antal sidor: 342
År: (2012)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9879113041131
Marie Peterson är kritiker och kulturjournalist. Hon debuterade 2005 med den uppmärksammade romanen Du tror du vet allting.
Varför försvinner folk frivilligt. Detta är något som tas upp i denna roman av Marie Peterson. Storyn handlar om den unga kvinnan Harriet som bor ensam i ett hus på landet och arbetar i köket i ett kloster. Hon samlar på något så märkligt som på försvinnande. Som liten gjorde hon en låda där hon förvarar urklipp om oförklarliga försvinnande.
Harriets grannes Terjes dotter försvann när hon var 16 år, något Terje aldrig kommer över och som gjort honom till den person han är i dag. Han berättar gärna om sin dotter om och om igen. Och han vakar över Harriet som om han vore rädd att hon också ska försvinna.
Harriets bästa väninna, konservatorn, Katja, försvinner även hon oförklarligt och Harriet bestämmer sig för att åka iväg ut i Europa för att leta efter henne. Men vill Katja egentligen bli hittad?
En mycket stilistisk och välskriven roman om detta märkliga med att vissa personer bara försvinner spårlöst. Vart tar de vägen? För många försvinner frivilligt även att inga närstående kan tänka sig att just den personen skulle göra det. Romanen var ingen sträckläsarbok, utan jag fick ibland stanna upp för att ta in det författaren skrivit om. Ofrivilliga försvinnande definieras ibland som filosofiska frågeställningar. Hur tänker de som försvinner frivilligt? Vad är det som driver dem? Tänker de överhuvudtaget på sina nära och kära. Egentligen är det en egoistisk handling, där många blir sårade. Det fanns mycket att fundera över och författaren har lyckats bra förmedla på rätt sätt: Läs och begrunda.
Betyg 4/5
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Harriet


  Köp boken som film på cdon: