bokrecensioner boktips

Sju jävligt långa dagar

Författare: Jonathan Tropper
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, mat, hälsa, psykologi, humor, religion, kärlek, kultur, shiva, graviditet, otrohet
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789186634254


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans."

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.
Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.

"Sju jävligt långa dagar" är en hysteriskt rolig och oändligt sorglig roman om livet, som sällan blir som man tänkt sig. Liksom i den tidigare succén "Konsten att tala med en änkling" skildrar Jonathan Tropper en dysfunktionell familj i ett tragikomiskt relationsdrama.

Utdrag ur boken:
Till följd av detta är elen i huset inte så lite lynnig, och mamma skojar alltid om att hon en vacker dag kommer att slå på en strömbrytare och få huset att explodera.
Medelbetyg: 3,56 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sju jävligt långa dagar :
2013-03-16 09:44
En mycket intressant och roande bok även om det finns mycket tragik också. Stackars Judd som kommer tidigare hem med den nyinköpta tårtan. Jag kan se honom framför mig där han tänder ljusen och smyger uppför trappan för att överraska frun. Och nog blev det en överraskning. Det roade mig mycket att läsa om Judds agerande när han ser sin chefs skinkor guppa i sängen.
Likaså roade det att läsa om Judds familj som samlats för att vara tillsammans i sju dagar för att minnas fadern. Självklart blir det en påfrestning för alla att tryckas ihop ett lyhört hus men här finns en hel del guldkorn att roas av samtidigt som jag inser tragiken i den här familjen.
Så slutledningen är att detta är en bok väl värd att ägna några timmar åt.
Betyg 4
2013-08-27 15:19
Mörk och samtidigt humoristisk skilldring av en familj i spillror. Bjöd på många skratt men var i grunden en dyster bild av livet och ibland en smula påfrestande läsning. Dock aldrig förutsägbar och var fri från klichéer och lyckliga Hollywood-slut.
Betyg 3
2013-10-13 18:14
Jag tyckte mycket om den här boken. Komisk och tragisk på samma gång. Sen ligger det mig varmt om hjärtat att läsa om dysfunktionella familjer ;)
Skildrar många intressanta karaktärer,
väl läsvärd kort sagt.

Betyg 5
2017-10-30 06:09
Denna bok är en sådan pärla, tradegi när den är som bäst, en bok som påminner oss hur bra våra liv är jämfört med den dysfunktionela familjen i boken.
Jag älskar alla karaktärer, från skitstövlen Wade som splitrade huvudpersonens äktenskap till mamman till de 3 bröderna.
Det var längesedan jag läste en sådan bra bok som varken är biografi av någon stor människa eller historisk roman på 900 sidor. Sju jävligt långa dagar är en bok om hur jävligt livet kan vara för en helt vanlig familj.
Tragikkomiskt att man inte vet om man ska skrattra eller gråta. Boken är fylld av sarkastiska, elaka kommenrarer mellan familjemedlemar som har varit med om så mycket att kärleken har förvandlats till bitterhet.
Dialogerna som gör boken så fantastiskt bra.
Betyg 5
2017-11-16 15:42
Stundvis bra men seg ganska långa stycken.
Betyg 2
Liknande böcker:
Sista dansen
 G. Söderlund
Där kärleken bor
 A. Ledig
Knutby
 J. Bonnier
Till låns
 B. Plain
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Djungelrummet
 C. Möller