bokrecensioner boktips

Jordens herrar

Författare: Pelle Strindlund
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, historia, djurhållning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789185703678


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under lång tid betraktades förslavandet av andra människor som någonting självklart. Tänkare, forskare och politiker hävdade att slaveriet var nödvändigt, moraliskt riktigt och av Gud inrättat. Slavhandeln ansågs skapa arbetstillfällen och leda till att de infångade fick ett bättre liv. De få som i början protesterade avfärdades som okunniga, fanatiska, känslo samma med mera.

Numera är vår syn på slaveri helt annorlunda. Det är lätt för oss att på tvåhundra års avstånd se ihåligheten i de forna argumenten till dess försvar. Men finns det idag andra former av förtryck, för vilka vi är lika blinda som den gamla tidens slaverianhängare var för slaveriet?

Ja, det gör det, menar Pelle Strindlund. Den uppenbara parallellen är exploateringen av djur. I Jordens herrar jämför han argumenten för slaveriet på 1700- och 1800-talet med dem för dagens djurförtryck. Han visar på omfattande och djup gående likheter: i hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket av de båda grupperna legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas.

De slående parallellerna konfronterar oss på ett påtagligt sätt med frågan om de moraliska grunderna för utnyttjandet av andra levande varelser.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jordens herrar :
2013-03-11 18:04
Till en början är boken intressant och ganska lättläst. Jag är ingen vegetarian, men tamdjurens usla villkor kan beröra de flesta. Efter ungefär halva boken känner jag dock att författaren börjar upprepa sig. Boken handlar nu mer och mer om veganer och djurrättsaktivister: det var inte därför jag började läsa den!
Betyg 2
Liknande böcker:
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
USA
 K. Henriksson
När folkmordet kom til..
 T. Bodström