bokrecensioner boktips

Memento mori

Författare: Elias Palm
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning, organisterad brottslighet
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789170377037


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Memento mori :
2013-02-07 16:43
Bokrecension
Författare: Elias Palm
Titel: Memento mori
Antal sidor: 420
År: (2013)
Förlag: Ordfront
ISBN: 9799170377037
Elias Palm är bosatt i Malmö och arbetar som rättsläkare i Lund. I sitt arbete genomför han obduktioner och andra undersökningar på uppdrag av polis och åklagare, bistår kriminaltekniker på brottsplatser, agerar sakkunnig i domstol och undervisar på såväl läkarlinjen som Polishögskolan.
Elias Palm har tidigare utgivit Corpus delicti (2010) och Causa mortis (2011). I den här tredje deckaren Memonto mori (latin) ”Kom ihåg att du är dödlig”, får vi möta rättsläkaren Ella Andersson och hennes team igen. Som de andra två böckerna är också denna mycket välskriven och spännande. I ett rafflande tempo får vi reda på hur sekreteraren på den rättsmedicinska avdelning en dag får ta emot ett paket som kommer med ett bud. Hon öppnar paketet och känner en fruktansvärd doft och hittar ett förruttnat, vanställt, människohuvud, som har en kula i huvudet. Polisen får ta hjälp av rättsläkare för att kunna klargöra identiteten på vems huvud det är.
Ella själv har rest till USA, efter att ett nedlagt ärende väckt hennes nyfikenhet, hon anar kopplingar till en organiserad brottslighet som hon vill avslöja. När så identifieringen av huvudet blir klart, går ingen säker längre, inte ens de som jobbar på den rättsmedicinska avdelningen.
De väl detaljerade obduktionsscenerna är som vanligt lite obehagliga, men de väcker också mitt intresse för en rättsläkares arbete. Spänningen stegras hela tiden och ingenting är förutsägbart. Jag är mycket förtjust i Elias Palms språk och gestaltning. De över 400 sidorna gick fort att läsa, jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Slutet var mycket överraskande och jag ville inte att berättelsen skulle ta slut. Så nu väntar jag ivrigt på nästa deckare av Elias Palm.

Betyg 5/5

Betyg 5
2014-02-14 11:11
Trean lika bra som övriga !
Betyg 4
Liknande böcker:
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt
Samma Författare: