bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Första världskriget
Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVietnamkrigen 1880-1980

 
Författare: Marco Smedberg
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789186297336
 
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det har gått nära 30 år sedan krigen i Vietnam tog slut 1979. Marco Smedbergs Vietnamkrigen är den första moderna, politiskt neutrala bok på svenska som förklarar Vietnamkrigens bakgrund och olika händelser.

Kriget, som egentligen inte var ett utan flera, startade som ett kolonialkrig på 1880-talet då Frankrike erövrade Vietnam, Kambodja och Laos och skapade Franska Indokina. Efter en japansk ockupation under andra världskriget bröt Indokinakriget ut 1946. Kriget tog slut 1954, då vietnamesiska styrkor besegrat fransmännen. Vietnam delades i ett kommunistiskt Nord och ett USA-stött Syd. USA, starkt påverkat av det kalla kriget, drogs successivt in i Vietnamkonflikten. 1965 rådde öppet krig.

I Vietnamkrigen förklarar Marco Smedberg den komplicerade historien ur ett militärt och säkerhetspolitiskt perspektiv. Grundat på ett omfattande källmaterial ger han svar på vad som hände, och varför. Historien breddas med ögonvittnesskildringar från båda sidor. Smedberg visar också hur krigen i Vietnam har tydliga kopplingar till dagens konflikter: I såväl Afghanistan som Irak och Mellanöstern har högteknologiska militära styrkor haft svårt att hantera motståndare som använder sig av gerillataktik.


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vietnamkrigen 1880-1980 :


MrTambourineman 2013-01-23 12:12
Boken är en faktabok om de olika krigen i Vietman mellan 1880-1980. De första 90 sidorna handlar om Frankrikes kolonialkrig i Vietnam, 1880-1954. Sedan ägnas cirka 40 sidor åt "mellanspelet" 1954-1964. Sen handlar det om USA:s krig i så gott som resten av boken. Boken innehåller en del svartvita bilder och kartor. Pocketboken är 352 sidor lång exklusive register. Författaren är bra och politiskt oberoende. En bra faktabok för dig som vill lära dig något om vietnamkriget eller andra konflikter i Vietnams historia.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vietnamkrigen 1880-1980


  Köp boken som film på cdon: