bokrecensioner boktips

Nåd för de döda

Originaltitel: Suicide Hill
Författare: James Ellroy
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9789171334879

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tredje och avslutande delen i trilogin L.A. Noir, som Ellroy brukar kalla "ett mångtydigt monument över en genuin skitstövel". Personen som åsyftas är Lloyd Hopkins, snut och en i grunden osympatisk person, reaktionär, rasistisk, sexfixerad men en gudabenådad mordutredare.

Disciplinnämnden vid Los Angeles-polisen har slagit till mot råskinnet Lloyd Hopkins. - Emotionell obalans ådragen i tjänsten- är diagnosen. Omplacering och degradering är straffet. Hopkins nya uppgift är att bistå FBI vid utredningen av en serie bankrån. Tråkigt rutinarbete för en "doer".
När bankrånarna börjar bli våldsamma upptäcker man att Hopkins talanger är värdefulla, efter ett par polismord att de är oumbärliga. När Hopkins av en tillfällighet kommer över information om korruption inom högsta polisledningen ser han sin chans till revanch. En konfrontation med högste polischefen är oundviklig och inget kan nu hindra Hopkins från att åter få hamna i hetluften.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nåd för de döda :
2013-01-21 22:56
Den gode Ellroy är ju ett erkänt namn inom deckargenren. Jag hade stora förväntningar här men valde kanske fel titel. Alldaglgt men brutalt.

Vi får följa den hårdföre supersnuten Lloyd Hopkins som nu, i väntan på eventuell suspendering, får ett rånfall att lösa i samarbete med FBI. Som om det inte redan nu känns kliché visar det sig att just de här gärningsmännen leder till något större och värre.

Skildringen av åttiotalets polisarbete är nog korrekt beskrivet och det mesta från Los Angeles kriminalitet känns trovärdigt. Problemet är att storyn är för svag och händelseförloppet för starkt.

Överdriven LA-krim.
Michael Connelly gör det bättre.
Betyg 2
Liknande böcker:
Mannen i fönstret
 K. Dahl
Marvatten
 A. Rosman
Döden vittnar
 V. McDermid
Morden i Baronville
 D. Baldacci
Den sovande nymfen
 I. Tuti
Katharinakoden
 J. Horst
Nattmannen
 J. Horst
Under radarn
 L. Child
Mörk jord
 A. Cleeves