bokrecensioner boktips

En enda sanning

Författare: Olle Lönnaeus
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789173518420


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Finns det bara en sanning?

Vad ryms i ett liv och hur långt är vi beredda att gå för det vi tror på? Frågan ställs på sin spets när den misslyckade Österlenkonstnären Mårten Lindgren hittas mördad, hängande från en krok i taket.

Kom hit. Det är bråttom. Jag har inte lång tid på mig nu ...

Det är mitt i natten och snöstormen ylar över den skånska slätten när Joel Lindgren får telefonsamtalet. Det låter som Mårten, Joels egen far som han inte talat med på tjugo år. Joel kan inte ignorera samtalet utan pulsar genom ovädret till det ensliga huset utanför Tomelilla där han en gång växte upp.

Han hittar Mårten hängande i en krok i taket. På väggen har någon målat med röd färg: Ghadab Allah - Guds vrede.

När Säpo griper en misstänkt mördare får kriminalinspektör Fatima al-Husseini hålla i förhören. Hennes möten med den trosvisse Osama al-Din blir en psykologisk maktkamp om sanning och lögn, om gott och ont.

Samtidigt börjar blodsbanden som Joel trodde sig ha huggit av att dra i honom. Vem var han egentligen, fadern som Joel alltid hatat? Fifflare, smugglare, misslyckad konstnär? Ju mer han tar reda på desto otydligare blir bilden. Finns det en enda sanning eller finns det flera ödsligt Österlen befolkat av udda karaktärer, där spänningen bubblar under ytan och där människors längtan och utsatthet är påtaglig.

Olle Lönnaeus (f. 1957) är journalist på Sydsvenska Dagbladet, där han skriver om politik i Sverige, Europa och Mellanöstern. Han är bosatt i Lund men uppvuxen i Tomelilla. Olle Lönnaeus debuterade med Det som ska sonas som vann Svenska Deckarakademins debutantpris och Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2009. Uppföljaren Mike Larssons rymliga hjärta nominerades till årets bästa deckare 2010 och vann Sydsvenska Deckarpriset 2011. Olle Lönnaeus är utgiven i nio länder och har legat på topplistorna i Italien.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En enda sanning :
2012-12-10 07:40
Betyg 2
Liknande böcker:
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt