bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Barndom
Den onödiga samtiden
Resa i afganistan
Liknande böcker:
Ett bondeår
 I. Hwit

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOm vin

 
Författare: Jan Myrdal
Genre: Krönikor
Ämnesord: mat, kultur, vin
 
Lärorik:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jan Myrdal: Vin dricker jag. Dagligen till mat mest men också ibland en sommareftermiddag i trädgården eller en vinterkväll i länsstolen framför kakelugnen. Det har jag gjort sedan jag började bli vuxen. Men jag dricker inte vad som helst, sällan dricker jag mig berusad och inte heller dricker jag vin när jag lever i länder där religion och sed förbjuder alkohol. Det är jag som dricker vinet; inte vinet som håller mig fången. I det är jag som vi är mest.

Utdrag ur boken:
”Korken gjorde det en gång för trehundra år sedan åter möjligt att lagra vin. Men en perfekt förslutning är kork inte och det är numera ont om god naturkork. Man kan räkna med att nästan fyra flaskor på hundra på ett eller annat sätt lider av dålig kork. Schweizarna som är ett både vinälskande och praktiskt folk använder därför också kapsyl på sina prestigeviner.” (Om kork kontra kapsyl)

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Om vin :


stigh 2004-07-09 09:54
Jan Myrdal är inte bara författare och debattör utan han medverkar även regelbundet som vinskribent i tidningen Vår Bostad: och det märks också att han besitter stora kunskaper i ämnet. I den här lilla trevliga boken har Myrdal samlat vinkrönikor från sin tid som skribent. Högst personliga skildringar av vinupplevelser blandas med allsköns synpunkter och notiser om vin, alkohol och dryckeskulturen i stort. De olika artiklarna handlar om allt från det svenska systembolagets historia, resor i välkända vindistrikt och vinlagring till Strindbergs dryckesvanor, tips om förvaring, årgångar etc., etc.

Artiklarna är härligt fria från sedvanlig snobbism och författaren pikar på vissa ställen sina ”kollegor” för deras konservativa syn på vin. Det här är inte någon typisk faktabok och genomgångarna rör sig främst i Frankrike och kring de franska vinerna (vilket jag kan tycka är synd). Jag tycker att ”Om vin” är en rolig och fascinerande bok som fungerar utmärkt som komplement till den mer faktamässiga vinlitteraturen. Man behöver inte vara någon vinkännare för uppskatta Myrdals högst personliga vinkrönikor. Myrdals hustru Gun Kessle har svarat för de tecknade utsmyckningarna.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Om vin


  Köp boken som film på cdon: