bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Serotonin
 M. Houllebecq
Middagstimmen
 D. Hansen
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Köttets tid
 L. Wolff
Selambs
 S. Siwerts
Den andra dödssynden
 J. Guillou
En aning övermogen
 C. Gustavson
Styr din plog över de..
 O. Tokarczuk
Bordellhärvan : makten..
 D. Rauscher
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPåtvingat liv

 
Författare: Taina Adolfson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, historia, kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-86969-
 
Spänning:  4
Romantik:  5
Humor:  1
Lärorik:  6
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tainas berättelse handlar om ett liv som påtvingas ett litet barn helt mot dess vilja. Som sexåring tvingas hon att byta land och språk. Hon förlorar sin familj i Finland och tvingas leva med två vuxna människor i Sverige som hon själv aldrig skulle ha kallat för familj, om hon bara hade fått en chans att välja

Hos de svenska adoptivföräldrarna utsätts Taina för sexuella övergrepp från första stund av den alkoholiserade adoptivpappan. Tainas adoptivmamma vet vad som pågår med väljer att blunda för övergreppen. I stället kränker hon ständigt Taina genom att tala om för henne att hon är dum, tjock, ful och misslyckad.

Som vuxen kämpar Taina mot sitt dåliga självförtroende och sin dåliga självkänsla. En känsla av rotlöshet och främlingskap förföljer henne. Hon räddar andra vilsna själar när hon i själva verket skulle behöva rädda sig själv. Hon inser inte när hon blir utnyttjad och klarar inte av att säga nej till destruktiva relationer, eftersom hon har svårt för att sätta gränser. Tainas längtan efter kärlek och bekräftelse utnyttjas allt oftare av mindre nogräknade personer, och alkoholen blir ett sätt för Taina att uthärda den outhärdliga tillvaron. När hon försöker komma tillrätta med sitt liv och sina upplevelser utsätts hon än en gång för kränkningar, denna gång av läkare och andra myndighetsutövare.

Numera är Taina sin bästa försvarsadvokat själv. Hon kan sätta gränser och låter sig inte längre utnyttjas. Hennes ledord är: Gå inte förbi någon som kommer i din väg, för du vet inte vem det är du möter. Le och säg något vänligt. Den människan kunde ha varit du. När du som bäst hade behövt ett leende och ett vänligt ord.Utdrag ur boken:
"Salta bittra droppar över min brors och mitt öde. jag grät över våra misslyckade liv som kunde sett helt annorlunda ut. jag begrät den lille pojken som låg döende i en sjukhussäng. han som hade mist vår mor innan han ens hunnit fylla tio år och som hade hållit min hand under resan över Östersjön" " I kriser var familjen intakt och en enda front mot olika hot. Vi älskade varandra innerst inne. En för alla. Alla för en"
"Jag tvingar mig att försöka se och uppleva något positivt varje dag. Mina sista år ska jag se soluppgången" "Som om fattigdom kunde förstöra ett barns själ. Jag minns att jag var lycklig i mina fatiga släktingars kök"


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Påtvingat liv :


kirja 2012-09-27 21:53
I inledningen kändes boken som en bland många många liknande men den vann ordentligt mot slutet. Trådar knöts ihop och allt fick ett ganska tydligt samband. Något som jag dock inte höll med om var författarens syns på utlandsadopterades situation generellt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Påtvingat liv


  Köp boken som film på cdon: