bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
The age of empathy
Liknande böcker:
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Kvantbiologi: vetenska..
 J. Al-Khalili
Kvantsprånget - från k..
 R. Renström
Astronomi - en bok om..
 C. Lagerkvist
Så lever grodan
 M. Chinery
Relativity: The Specia..
 A. Einstein
Mörkret vid tidens ände
 U. Danielsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEmpatins tidsålder

 
Författare: Frans de Waal
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi, natur, vetenskap
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789185703616
 
Lärorik:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Girighet är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar. Girighet fångar själva den evolutionära andan."
I filmen Wall Street gör finansmannen Gordon Gekko (spelad av Michael Douglas) en förmodligen sann uttolkning av tids¿andan. Men när det gäller den "evolutionära andan" tar han fel. Enligt modern forskning kan den knappast beskrivas som något allas krig mot alla. Människan har överlevt, inte genom att konkurrera på liv och död, utan genom att samarbeta och dela med sig av sina resurser.
På senare tid har antropologer, psykologer, biologer och neuroforskare kommit fram till att samarbetsförmåga, rättvisekänsla och fredlighet är grundläggande delar av vår mänskliga natur - även om potentialen för våld och aggression också ryms där. Och denna "mänskliga natur" är dessutom en natur som vi delvis har gemensam med många andra djur, som delfiner, elefanter, katter, möss och apor.
Få personer är lika lämpade som Frans de Waal att berätta om dessa nya forskningsrön och vad de betyder för hur vi ska se på oss själva och hur våra samhällen ska organiseras. Han är en av världens ledande primatforskare och en modern efterföljare till Darwin. 2007 utsågs han av Time till en av vår tids hundra mest inflytelserika personer.
SAGT OM BOKEN
"Skickligt och välunderbyggt argumenteras för ett mer nyanserat och realistiskt betraktelsesätt på oss själva och våra medresenärer. Och med en lång parad välvalda exempel påminns vi om vår benägenhet att ständigt underskatta vad djur är kapabla till." Torgny Nordin i GP
"Populärvetenskap i ordets bästa bemärkelse." Edward Dolnick, bookforum
"Fräscht aktuell - en motvikt till idén om att alla djur - såväl mänskliga som andra - är alltigenom själviska och okänsliga." The Economist
"Om Dawkins är Huxleys intellektuella arvtagare, så måste de Waal vara Kropotkins. Medan Dawkins menar att biologin inte är särskilt behjälplig när det gäller att bygga
upp ett rättvist samhälle, så är de Waal inte lika övertygad om att vi ligger i krig mot vår natur." Eric Michael Johnson, SEED
"Frans de Waal för fram en häpnadsväckande mängd forskningsresultat som sticker hål på antagandet att djur saknar den egenskap som ofta betecknas som 'mänsklig'."
Publisher's Weekly
"Empatins tidsålder ger ett gott råd till alla konkurrens¿inriktade så kallade realister: Lyssna till din inre apa." O, The Oprah Magazine
"En tilltalande hyllning till den bättre delen av vår natur." Kirkus
OM FÖRFATTAREN
Frans de Waal tog sin filosofie doktorsexamen i biologi vid universitetet i Utrecht i sitt hemland Nederländerna, varefter han 1981 flyttade till USA. I sin första bok, Chimpanzee Politics, jämförde han schimpansers intrigerande under maktstrider med mänskliga politikers agerande. Sedan dess har de Waal gjort jämförelser mellan primaters och människors beteenden när det gäller alltifrån aggression till moral och kultur. Hans böcker har gjort honom till en av världens mest kända primatologer.
Efter det att Frans de Waal hade upptäckt försoningsbeteendet hos primater grundade han det nya forskningsfältet för studier av konfliktlösning hos djur. Frans de Waal är idag professor vid institutionen för psykologi vid Emory University och chef för Living Links Center vid Yerkes National Primate Research Center i Atlanta. Han är ledamot av National Academy of Sciences och Kungliga nederländska vetenskapsakademien.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Empatins tidsålder :


Berberis 2012-09-16 23:03
PLUS: Själva budskapet är angeläget och sympatiskt. Författaren berättar om primater (både apor och människor) och drar många intressanta slutsatser. Tankeväckande.
MINUS: I början är texten fullt begriplig, men sen blir den mer krävande, med svåra ord och resonemang. Grundkunskaper i psykologi och djurliv skulle nog underlätta. Det blir alldeles för mycket om experiment med apor och andra djur.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Empatins tidsålder


  Köp boken som film på cdon: