bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas
Everything Casino Gamb..
 G. Mandos
Bättre Kondition
 P. Åstrand
New Millenium Lotto St..
 S. Rodic
New Millenium Lotto St..
 S. Rodic

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNär någon tar sitt liv

 
Författare: Alfred Skogberg
Genre: Fakta
Ämnesord: hälsa, psykologi, suicid
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789170376283
 
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Linnéa från Uppsala blev 14 år gammal. Trots att hon var intagen på BUP brast rutinerna och hon kunde ta livet av sig vid ett järnvägsspår.
Hur kommer det sig att vi år efter år accepterar att 1 500 svenskar tar sitt liv? Idag vet vi hur vi kan rädda de fl esta. Ändå underlåter vi att göra det. Självmordstalen bland ungdomar ökar. Ändå är det långt ifrån självklart att dessa dödsfall utreds ordentligt.
Varför satsar staten bara 3 miljoner kronor på forskning kring självmord medan trafiksäkerhetsforskningen får 100 150 miljoner varje år? Detta samtidigt som de som tar sitt liv är fem gånger fler än de som dör i trafikolyckor.
Alfred Skogberg intervjuar forskare, makthavare, poliser, efterlevande och mannen bakom sjalvmordsguiden.com. Han besöker skolor i Sverige och USA som arbetar metodiskt med elevernas psykiska hälsa, men också ett högstadium där ännu en 14-årig flicka tog sitt liv. Hade det kunnat förhindras? Myterna kring det omöjliga med att förebygga självmord är många och seglivade.
En känslig fråga är mediernas ansvar efter kändisars självmord. Författaren visar ett skräckexempel från Aftonbladets rapportering efter brottaren Mikael Ljungbergs självmord. Undermålig journalistik kan förleda fler att betrakta självmord som en sista utväg.
När någon tar sitt liv är den första reportage- och debattboken om suicid. Den innehåller också flera listor med tips på förebyggande åtgärder.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av När någon tar sitt liv :


arsenal23 2012-07-30 18:25
Recension av Alfred Skogbergs bok När någon tar sitt liv: Tragedierna som vi kan förhindra

Boken är utgiven på Ordfront (2012) och innehåller 205 sidor.

Alfred Skogberg är född 1972 och bosatt i Stockholm. Han är frilansjournalist och har tidigare jobbat som journalist på TV4:s Kalla Fakta, varit pressekreterare för Greenpeace, informatör på Läkare utan gränser och jobbat som interninformatör på Sveriges Radio. Dessutom har han bott i USA, Frankrike och Kuba. När någon tar sitt liv är hans första bok. Källa: Ordfront.

Handling: Detta är faktiskt den första reportage- och debattboken om suicid. Boken innehåller också listor med tips på förebyggande åtgärder.
Författaren har intervjuat makthavare, poliser, efterlevande och den mannen som stod bakom den uppmärksammade nätsajten självmordsguiden.com, där han gav råd om de bästa sätten att begå suicid på.
Författaren berättar vidare hur dåligt skolan, BUP och socialtjänst kan fungera. När ingen vill ta ansvar för tonåringar som mår dåligt. Enligt boken har det hänt att någon besökt psykakuten, fått en smörgås och Valium eller liknande medicin och sedan har personen gått hem och överdoserat. Även om personen lyckats räddats så har samma sak upprepats nästa gång personen uppsökt psykakuten.
En annan sak som författaren är kritisk till är att staten bara satsar tre miljoner kronor på forskning kring suicid medan trafiksäkerhetsforskningen får hundra- hundrafemtio miljoner varje år och då är de som begår suicid fem gånger fler än de som dör i trafikolyckor.
En annan intressant fråga som tas upp är hur medierna skriver efter att en ”kändis” begått suicid. Tillexempel skräckexemplet från Aftonbladets rapportering efter brottaren Mikael Ljungbergs suicid. Det stod detaljerat på första sidorna i tidningen även fast suicid bara ska förekomma i en mindre artikel inne i tidningen. Likaså var det när skådespelarna Johanna Sällström, Micke ”Svullo” Dubois och Emil Forselius begick suicid. Eftersom suicid är ”smittosamt” så kan sucidbenägna ungdomar ta efter (copycat-suicid). Vågar en kändis ta det steget vågar jag också göra det, kanske många tänker.
I ett kapitel tar författaren upp något som för mig som Jönköpingsbo var mycket intressant. Det var att Jönköpings län 2008 hade lägst suicidfall i landet, trots att kommunen hade flest inläggningar. Här samarbetar socialen, BUP, skola, psykiatrin och räddningstjänsten tillsammans. Och ju fler utryckningar desto fler kan man rädda och ta om hand. I Jönköpings län gör räddningstjänsten i snitt två utryckningar i veckan. Det finns tolv poliser i tjänst samtidigt i hela länet. Statistiken över suicider och suicidförsöken uppdateras nästan dagligen av polisen. Nu är flera kommuner i Sverige på väg att ta efter Jönköpings läns effektiva arbetsmetod.
Här en länk som går till psykiatrin på Ryhovs sjukhus för den som vill läsa mer hur de arbetar förebyggande där:
http://www.lj.se/gui/ljse/?site=ryhov&filtersite=&sitetitle=L%E4nssjukhuset+Ryhov&col1=ljse&q=suicidprevention

Den här boken sträckläste jag under lördagen som var. Kunde bara inte lägga den ifrån mig och nu i tisdags var det en artikel i Jönköpings Posten om sammarbetet som förebygger suicidförsök i länet och de tar även upp den här boken. Annika Pettersson är vårdutvecklare inom psykiatrin här i Jönköping och hon har sedan i början av 1980-talet gjort mätningar av suicid i länet och nu utbildar hon kommunens chefer. Jag tyckte att boken var riktigt intressant, välskriven och lättläst. Den borde många läsa. Föräldrar, lärare, vårdpersonal, ungdomar och andra som möter människor som inte mår så bra och där suicidrisk kan förekomma. Hoppas även att den leder till en ordentlig diskussion och debatt i samhället.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-30 (55) www.kristinasimar.se
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till När någon tar sitt liv


  Köp boken som film på cdon: