bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Liv, död och hjärnkiru..
 H. Marsh
Ett svenskt geni : Ber..
 D. Lagercrantz
Den utmätta tiden
 P. Noll
Godless
 D. Barker
Expeditionen - Min kär..
 B. Uusma
Till himlen och tillba..
 E. Alexander
Helen Kellers värld
 B. Renberg
Älskling, vi blir inte..
 R. Fransson
Sagan om Gunnel i Alze..
 G. Bohman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMarie Curie: ett liv

 
Författare: Susan Quinn
Genre: Biografi
Ämnesord: vetenskap
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9100563307
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Marie Curie: ett liv :


Freddi 2012-06-24 02:19
Marie Currie var inte fransyska, hon var polack. Det var det första jag fick lära mig när jag läste denna biografi om världens mest framstående forskare. Jag skriver världens mest framstående forskare då hon fortfarande är den ende person som fått nobellpris i två olika vetenskapliga grenar. Det första delade hon tillsammans med sin man och Becerell för upptäckten av radioaktivitet och plutonium. Sitt andra nobellpris fick hon individuellt några år senare i kemi. Dock var det nära hon hade missat det på grund av skandalen kring relationen med den gifte vetenskapsmannen …. Hade en man stått inför samma situation vid den tiden hade dennes privatliv inte tagits i beaktande. Men som kvinna hade det betydelse. Som tur var blev nobellpriset utannonserat veckan innan skandalen nådde allmänheten och Svenska vetenskapsakademin.
Marie Currie är en av feminismrörelsensstörsta ikoner – något som Currie själv vare sig uppmuntrade eller motarbetade. Hon var i första hand forskare. Men för kvinnosaken blev hon en förebild och ett bevis för kvinnans kapacitet i männens värld.
Biografin av … är tydligt skriven med feministiska förtecken även om dessa inte tar överhanden. Dock känns återgivningen av konflikten mellan Marie Currie och …. Hustru …. Marie framställs som alltigenom rättrådig och sansad medan hustrun framställs som labil – på gränsen till psykotisk – oärlig och direkt farlig.
Aspekten av att hustrun försökt hitta en roll i en värld styrd av män. Rollen som hustrun till en framstående vetenskapsman. Den enda rollen hon lyckats få i livet. Marie Currie hade genom sin begåvning fått en helt annan roll i livet, men väljer att utmana hustruns roll som … kvinna. Vem som gjorde och sa vad och hur är mindre viktigt om man vill se detta ur ett feministiskt perspektiv. Marie Currie hade kommit in i männens värld och gjorde som männen – tog det hon ville ha på bekostnad av en kvinna i kvinnornas värld. Marie Currie påstådde inte något annat själv – då hon själv inte såg sig som feminist – så det är författaren till boken jag kritiserar för denna onyanserade vinkel. Annars är den en lärorik bok om en av den moderna tidens största och mest inflytelserika genier.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Marie Curie: ett liv


  Köp boken som film på cdon: