bokrecensioner boktips

En geishas memoarer

Författare: Arthur Golden
Genre: Roman
Ämnesord: kultur, japan
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9170023689


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Möt den firade geishan Sayuri och läs hennes fascinerande och stundtals Skrämmande berättelse som tar sin början 1929. Som nioårig flicka, dotter i en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till slaveri i ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst och rikedom.
Medelbetyg: 3,78 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En geishas memoarer :
2004-07-01 20:09


en sååå bra bok. så intressant! pinsamt att erkänna att jag inte visste så mycket om ämnet tidigare.
Betyg 4
2004-08-01 12:16
Golden har lyckats skildra en geishas liv mycket verkligt! Undrade hela tiden om boken var verklig eller påhittad. Jag tvivlade nog från början, men säker blev jag först när det stod så i efterordet. Och inte var det bara "översättarens förord" som fick mig att tro att boken var en verklig geishas memoarer. Nej, Golden helt har helt enkelt lyckats göra sin berättre så verklig. Han har verkligen lyckats sätta sig in i en geishas liv.

Men när man läser denna bok får man inte glömma att denna verklighet är bara en liten del av Japan. I Japan finns en annan verkliget, som vi här i väst är ganska okunniga om (visst är vi okunniga också om geishornas verklighet). Nu skulle jag faktsik villa läsa mer om Japan. Min uppfattning om japaner är ju ganska konstig. De verkar ju så konstiga, men de kan väl inte vara konstigare än vi sist och slutligen. Och visst hittar man motsvarigheter till geishor här i väst också. Särskilt om man ser tillbaka i historien. Ta nu 1800-talets Finland och den övre klassen. Vad gjorde döttrarna. Jo ägnade sitt åt att behaga männen för att till slut fånga en (hest en rik en). Att behaga männen är ju kvinnornas eviga plåga var i världen och i vilken tid som hest man går.
Betyg 4
2005-02-18 09:50
Ja, det är en bra läsning. Intressant ur historisk och kulturellt perspektiv.
Betyg 3
2005-02-25 04:59
"En Geishas Memoarer" är än så länge en av de ABSOLUT BÄSTA böcker jag läst. (Den är Nr1 & god 2:a "Aprilhäxan"). "En Geishas Memoarer" är sannerligen mångfacetterad & omöjlig att släppa ifrån sig då du väl börjat läsa! Jag sträckläste & bävade för slutet, vill ju läsaaaa mer mer mer!!Det var nästan som att mista en nära vän, när sista bladet var läst och Sayuri lämnade mig!

Filmen om boken kommer dessutom ha Sverigepremiär: tidigt 2006 (JIPPIIIII!!!!). Ziyi Zhang spelar "Sayuri" & är då alltså *huvudrolls-innehavaren*!!

Steven Spielberg-producerad är filmen, sååååå då får man väl färvänta sig något flådigt & maffigt I guess... hmmm... Jag önskar i mitt hjärta att de gör något RIKTIGT BRA & äkta av detta nu!!

GÅ IN HÄR FÖR MASSOR HÄRLIG INFO OM FILMEN:
http://michelleyeoh.info/Movie/memoirsofageisha.html

OCH som ni säkert kan förstå ska jag släääääänga mig över:

"Den Sanna Historien" av Mineko Iwasaki & Rande Brown.

Baksidetext: Romanen "En geishas memoarer" (1998) var en stor succé världen över. Författaren Arthur Golden byggde sin berättelse på samtal med geishan Mineko Iwasaki, som nu själv skrivit den sanna historien. Mineko Iwasaki lämnade föräldrahemmet redan som femåring för att skolas till geisha. Hon pensionerade sig som 29-åring och lever nu ett vanligt liv i Kyoto.

Den sanna historien är en sensationell bok. Trots ett flertal böcker i genren är detta första gången en geisha bryter mot oskrivna lagar och berättar sin historia utan tillrättalägganden.
Betyg 5
2005-04-14 11:35
Det jag gillade mest i boken var beskrivningen av Mameha, Sayouris "storasyster". Hennes dubbelnatur och fiendskap med Hatsumomo är så otorligt bra beskrivet, han kan verkligen sin sak , Golden.
Betyg 4
2005-05-13 16:09
Boken handlar om en flicka som blir såld till att bli geisha.
Jag tycker att boken är ok, det är väl en bra handling och sådär, men tyvärr saknar den något...
Betyg 2
2005-08-14 15:04
Hej!
Man får en intressant inblick i en okänd kultur, samtidigt som huvudpersonens levnadsöde är gripande och intressant.
Betyg 4
2006-07-30 00:29
Blev tipsad av min kusin Tack så väldigt mycket en mycket bra bok synd att den tog slut så fort bara... (läste boken mär jag var 14)
Betyg 4
2006-09-17 15:12
Älskade miljöerna och att lära mig så mycket om levnadssättet som Geisha! Full med mystik!
Betyg 4
2006-12-11 22:13
Visste ingenting om geishor vilket gjorde den här boken lite extra intressant.
Betyg 4
2007-05-05 15:26
Boken var riktigt bra och visst sträckläste jag den så ofta jag hann. Men den kändes inte speciellt djup och frambringade inga speciella känslor i mig som läsare. Den kändes på något sätt lite som en ungdomsbok.

Men en klar trea får den :)
Betyg 3
2007-05-06 12:05
Snygg. Kanske något lång i vissa delar.
Men älskar den.
Betyg 4
2007-05-06 13:15
En gripande berättelse och en underbar historia om en geisha's tillvaro och deras sätt att få de rika männen att köpa och bli underhållna..
både sorg, glädje och spänning..även romantik..
Betyg 4
2007-07-06 15:23
Gripande handling med snygga tempoväxlingar. Bra detaljbeskrivningar. Riktigt mumsig.
Betyg 4
2007-08-31 10:08
Detta är för mig en oerhört lärorik roman. Jag måste erkänna att jag var ganska okunnig om detta ämne som Golden behandlar med så stor respekt i denna roman. Jag har alltid trott att en geisha har varit något av en lyxprostituerad, men nu skulle jag snarare vilja hålla med om att det är en livsstil. Man får känslan av att Sayuri levt på riktigt och att det här verkligen är hennes berättelse, men det blir man sen i slutet påmind om att det förstås inte är. Ett klipskt drag är att använda sig av händelser och årtal som man kan relatera till för att göra historien än mer verklighetstrogen. Fantastiska personbeskrivningar, helt klart läsvärd!
Betyg 4
2007-08-31 10:31
Ganska bra bok, färgstark dock ganska trögläst ibland. Filmen var okej, samma nivå som boken.
Men den är inte så verklighetstrogen som den verkar, om man skall tro geishan Mineko Iwasaki som inspirerade Arthur. Hon stämde honom för boken, för att han använt felaktig information och avslöjat saker hon berättat i förtroende. Och sedan beskyllde hon honom för att ha misstolkat mizuage som egentligen bara är en symbolisk ceremoni. Som hämnd har hon gett ut sina egna memoarer Jag, en geisha och den är också mycket läsvärd och intressant, skiljer sig ganska mycket från den här boken.
Betyg 3
2007-10-11 11:19
Väldigt bra! Älskar gamla Japan! :)
Betyg 4
2008-09-19 03:45
En oerhört vacker bok. Jag gillar den japanska stilen, hur Sayuri beskriver genom att jämföra med naturen. Det är ett melodiskt språk. En intressant historia om en värld jag tidigare aldrig fått inblick i. Jag gillade även filmen, men boken var som vanligt bättre.
Betyg 4
2008-11-17 21:07
Det som imponerar mest på mig är ofta sättet en bok är skriven på. Den här författaren har historien, och vackra liknelser, färgstarka karaktärer och platser men något i mitten var väldigt segt. Det är en bra bok, javisst, men kanske bättre för någon annan än för mig.
Betyg 3
2009-01-05 21:54
En jätte fin bok, som gav mig en inblick i ett liv jag inte viste något om. Språket var vackert och drog in en direkt från första sidan. Det var många år sen jag läste en geishas memoarer men jag minns att jag tyckte då att det var en av de bästa böckerna jag har läst. Filmen däremot som kom ut för ca tre,fyra år sen var en besvikelse, trots vackra skådisar och miljö fanns inte känslan där, den andan som fanns genom hela boken infann sig aldrig i filmen.
Betyg 5
2011-01-12 20:31
En mycket intressant och fängslande bok. Jag blev lite besviken när jag insåg att det inte var en sann historia! Du lär dig mycket om den japanska kulturen och livet som geisha.Den kan vara något lång i vissa partier, men i överlag är det en mycket bra bok.
Betyg 4
2011-10-31 11:41
En underhållande och bra bok där jag fick lära mig lite om hur en geisha levde och hur livet kunde se ut för en rätt framgångsrik geisha.
Nu när jag läst boken ska jag hyra filmen också även om risken är att filmen blir en besvikelse som det oftast blir då man läst boken först.
Betyg 4
2013-10-09 20:54
En färgstark bok om en geishas liv. Som ung blev geishan Sayuri och hennes syster sålda till ett geishahus. Systern hamnade i ett horhus men Sayuri blev efter flera år tagen under en berömd geishas beskydd utbildad till geisha. Sayuri med sina grå ögon drog in mycket pengar till geishahuset.
Det var intressant att få en inblick i geishornas liv. Boken är fängslande.
Betyg 3
2018-10-04 20:01
Berättelsen tar sin början 1929.
Vi får följa den nioåriga Chiyo om säljs av sin fattiga pappa till slaveri i ett berömt geishahus.
En inblick i, för mig, okänd kultur. En geshias värld känns långt ifrån den värld jag lever i.
Beskrivningar av miljöer och personer är starka. Däremot var texten i min pocketbok väldigt liten och jobbig att läsa.

Betyg 4
2023-03-25 08:06

En geishas memoarer, Arthur Golden 1997 i översättning av Gertrud Hemmel

Författaren som är historiker har genom intervjuer med geishor getts en inblick i deras liv, en annars ganska dold värld. Historien bygger mest på samtal med Mineko Iwasaki, men även andra, Det som är lite tråkigt att få reda på efter att jag läst boken är att författaren röjt hennes identitet som han tydligen lovat att inte göra och blev i sin tur stämd av Mineko, eftersom hon ansåg att han fabulerat. Hon kände då sig nödgad att ge sin version om sitt liv som geisha i en egen bok.

Ett är säker, det är ett mödosamt liv att bli geisha, det finns många sätt att behaga sin ”danna” så de måste vara välutbildade i bla dans, konst och att hantera olika instrument, men för att överhuvudtaget bli påtänkta måste man vara vacker. Mineko är noga med att omtala att geishor inte ska jämföras med prostituerade, men i boken beskrivs de just som det, eller något mellanting. Ett är säkert, de är helt beroende av sin ”danna” och måste hålla sig till honom.

Sayuros berättelse tar sin början 1929 i en fattig fiskeby, på grund av att modern dog och fadern var fattig såldes hon och hennes syster. De trodde själva att de blev adopterade, men det blev i stället en hård värld de hamnade i, med hårt arbete och rivalitet. Att som liten flicka inte förstå, att först arbeta som husslav för att senare om man hade ”tur” få utbildas till geisha. Själv hade hon inte ett val, andra skötte det.

Har efter att läst boken också sett filmen, som så ofta är det svårt att göra boken
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En geishas memoarer
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout