bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTill frihetens försvar

 
Författare: Per Bauhn & Dilsa Demirbag-Sten
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, religion, multikulturalism
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113031705
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En debattbok som vill visa att de grundläggande liberala ställningstagandena för individens fri- och rättigheter fortfarande är giltiga och nödvändiga: hur de i själva verket erbjuder de bästa lösningarna på svåra frågor i dagens mångkulturella samhälle.

Vi lever i en värld där föreställningar om individers fri- och rättigheter utmanas i religionens och kulturens namn - också i det västerland som brukar kallas liberalt och sekulärt. Fatwan mot Salman Rushdie 1989, al-Qaidas attack på World Trade Center 11 september 2001, hedersmordet på Fadime Sahindal 2002, den islamistiska terrorattacken på Bali 2002, mordet på Theo van Gogh 2004, hoten mot de danska karikatyrtecknarna 2005-2006 och mot Lars Vilks 2007 och 2010 - visar att individuella fri- och rättigheter är mer omstridda än vad vi kanske vanligen tror.

Det finns också en utmaning som kommer inifrån de liberala demokratierna. I den multikulturalistiska retoriken framställs idén och talet om lika rättigheter för alla medborgare som ett uttryck för västerländsk självbelåtenhet och som en ovilja att se att det finns andra kulturer med andra föreställningar om individen och kollektivet. Att insistera på sekularism och individens frihet blir i denna retorik bara en ny form av intolerans. Diskussion av hedersrelaterat våld avfärdas som stigmatisering av redan sårbara minoriteter, kritik av islamism brännmärks som islamofobi, religionskritik som jämförbart med hets mot folkgrupp och så vidare.

Boken argumenterar för att individens fri- och rättigheter fortfarande måste vara giltiga, och hur de erbjuder de bästa lösningarna på svåra frågor som rätten att bära slöja, tvångsäktenskap, religionens politiska roll, rättigheter, medborgarskapstest och språktest. Individer skapar kulturer, inte tvärtom. Utan respekt för individers rätt till frihet kan vi varken ha kulturer eller demokrati.


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Till frihetens försvar :


kristina_s 2012-03-07 21:24
Recension av Till frihetens försvar: En kritik till den normativa multikulturalismen av Per Bauhn och Dilsa Demirbag-Sten

Per Bauhn är professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare utgivit bland annat The Value of Courage (Nordic Academic Press, 2003) och Mänskliga rättigheter och filosofi (Liber 2006). Han medverkar också återkommande i radions Filosofiska rummet och på Svenska Dagbladets debattsida.
Dilsa Demirbag-Sten är välkänd författare och debattör, som tidigare utgivit Stamtavlor (Norstedts 2005) och Fosterland (Bonniers 2010). Källa: Norstedts.

Handling: I denna bok diskuterar och även kritiserar författarna bland annat religiösa yttringar. De anser att främlingsfientlighet och multikulturalism är varandras spegelbilder. Författarna är kritiska till att människor ska undantas från lagar och förordningar utan det ska gälla lika för alla medborgare som bor i samma land och inte för att de tillhör en särskild religiös grupp. En stor del av boken tar upp huruvida kvinnor ska få bära slöja eller inte. Om man ska få tillåtelse att ha olika huvudbonader i olika yrken eller inte. Om omskärelse av pojkar. De jämför även olika filosofers tänkande och jämför med det tänkande som finns idag. Hedersrelaterat våld är också något som tas upp i en stor del av boken.

Jag tycker att denna bok var intressant som diskussionsunderlag. Många av de ämnen som författarna tar upp finns det alldeles säkert många olika åsikter om. Till exempel om hur mycket människors religiösa tillhörighet ska undkomma lagar och förordningar som gäller i det land de bor i. Som i den här boken handlar om Sverige. Jag håller med författarna i mycket av det de skriver om, men har även andra åsikter ibland. Och det är det jag tycker om med liknande böcker: Att de leder till diskussion och debatt i dessa viktiga ämnen som tas upp. Som den multikulturalistiska retoriken. Boken är baserat på författarnas tänkande, så att kommentera om de har rätt eller fel gör jag inte. Det finns alldeles för många olika åsikter om det de skriver om. Boken var något svårtläst med en hel del ord som var främmande för mig och som jag fick slå upp. Men desto mer lärde jag mig och det var bara positivt.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-08 (23) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Till frihetens försvar


  Köp boken som film på cdon: