bokrecensioner boktips

Äta djur

Författare: Jonathan Safran Foer
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, mat, djur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113029894


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar?

När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.

Äta djur är Foers första fackbok (och enda, påstår han själv) och är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur.
Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.
Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Äta djur :
2011-12-27 16:06
Boken innehåller både omskakande reportage från djurfabriker och filosofiska funderingar om huruvida man skall äte kött eller inte. Den är inte svårläst, men man kan såklart sätta maten i halsen vid läsningen av djurens villkor. Resonemangen om köttätandet är läsvärda och tankeväckande.
Denna bok handlar om förhållandena i USA. Om det fanns en liknande bok om svenska och europeiska förhållanden, skulle jag sluka den direkt.
Betyg 4
2013-02-17 20:55
Väldigt läsvärd bok. Jag lärde mig mycket och det var grymt skrämmande att läsa! Visserligen handlar det om hur djurhållningen är i USA. Efter att ha läst så kan jag svära på att om jag någonsin åker till USA kommer jag inte röra något kött från en djurfabrik. Jag önskar att man fick reda på lite om hur det är i Europa, men boken väckte mycket intresse och det får en att tänka på hur man sätter sina egna värderingar. Efter denna bok så kommer jag verkligen att börja tänka efter på vad det egentligen är man har på tallriken.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Äta djur
Liknande böcker:
Apan & filosofen : evo..
 F. Jalalvand
Tänkande maskiner
 O. Häggström
Vara och tid
 M. Heidegger
Den svarta svanen : va..
 T. Nassim Nicholas
Religion och vetenskap
 B. Russell
Nietzche
 F. Nietzche
Så gick det till
 R. Dawkins
Om pedagogik
 I. Kant
Om moralens härstamning
 F. Nietzsche