bokrecensioner boktips

E=mc2

Författare: David Bodanis
Genre: Fakta
Ämnesord: Fysik
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9113009028


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

E=mc2 är ingen vanlig fysikbok. Det är en närmast kulturhistorisk skildring av Einsteins relativitetsteori och de fascinerande människoöden vilkas liv och verk hänger samman med den: Möt Emilie du Châtelet (Voltaires älskarinna och framstående vetenskapskvinna), den tyska fysikern Lise Meitner som i Sverige, på flykt undan Hitlerregimen, kom på hur atomkärnan skulle klyvas, de norska motståndsmännen som hindrade tyskarna från att bygga en atombomb och Chandrasekhar som räknade ut när vår sol kommer att slockna. David Bodanis leder läsaren in i relativitetsteorins fascinerande universum och förklarar ingående men lättfattligt vad de enskilda tecknen står för och vari det geniala med Einsteins formulering ligger.

Utdrag ur boken:
förkorta bort m, och du har arean under grafen
vill du sedan låna en övningsbok, får du gå till göte

Medelbetyg: 3,33 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av E=mc2 :
2003-11-03 09:34
Har du någonsin funderat på vad den mest kända ekvationen innebär? Här är boken som förklarar på ett enkelt sätt. Skulle tro att den passar för människor som inte läst fysik efter högstadiet, men den var lite för enkel för mej.
Betyg 2
2003-11-09 20:39
Eftersom jag inte har läst fysik efter högstadiet så tyckte jag att den bok var intressant och lärorik, men jag håller helt klart med att om man redan har kunskaper i detta ämne så kan den nog kännas lite simpel.
Betyg 3
2004-02-08 22:32
är inte särskilt förtjust i matte
Betyg 1
2004-03-30 08:46
Shit, ska man behöva läsa eländet?
2004-08-03 21:56
Roande och lärorikt om världens mest kända och kanske viktigaste formel.

Väldigt smart skriven.

För dom som inte förstår vad formeln innebär i praktiken - här är er chans!
Betyg 4
2004-09-08 20:22
mycket intressant bok, inte bara om fysikens lagar, utan även om historien och personerna bakom. mycket läsvärd, även om jag kunde levt utan de mest invecklade begreppen inom fysik. det är få böcker jag sträckläser, men den här fångade mig med sin intressant ton och "lättläshet".
Betyg 4
2005-03-12 13:24
Denna bok handlar inte bara om ekvationen. Den handlar också om hur man kan applicera den i verkligheten. Och hur det har gjorts. Intressant och välskrivet. Inte minst avdelningen som beskriver norrmännens vedermödor under sprängningen av fabriken som tillverkade tungt vatten under andra världskriget.
Betyg 3
2005-04-02 20:28
Precis som många av de ovanstående var jag mycket skeptisk till att läsa den här boken. Men jag hade fått den i present och tyckte att jag skulle ge den en chans.

Och den var värd det. Den var mycket intressant och välskriven och gav nya perspektiv på tillvaron och dess mysterier. Jag har tidigare aldrig tänkt så mycket ur ett naturvetenskapligt perspektiv, men den här boken öppnade mina ögon. Dessutom var den ganska underhållande och fick mig nästan att förstå relativitetsteorin. Och det är en bedrift!
Betyg 4
2006-02-27 16:13
Efter som att jag bara är 14 år och ingen lärare vill lära mig fysik så är det här en väldigt bra bok.
Den handlar om väldigt invecklade upptäkter men som är väldigt bra förklarade. Det är väldigt bra exempel i boken och de använder liknerser hela tiden...
Så även fast ja gått djupt in i matten så fick denna bok mig att älska fysik med.... Läs den!!! Jag rekomenderar den för ALLA!
Betyg 5
2006-10-04 10:24
Den här boken tar upp det min fysiklärare aldrig lyckades förklara.
Betyg 4
2007-03-24 17:36
Underhålande att få följa människorna bakom formeln, och se att de är just det, vanliga människor. Boken håller dock inte hela vägen.

Tyckte du om denna bok, så läs också. Stjärnor och äpplen som faller, Ulf Danielsson. Som är en fantastisk bok om fysik och universum.
Betyg 3
2007-11-02 11:19
det var inte E=mc2 som jag lärde mig mer om utan "krökningen". det kanske fortfarande inte är helt klart men jag tror jag har lite bättre grepp om det nu. jag har hört att man måste ha en hjärna som kan tänka i flera dimensioner än vad de fleska kan för att förstå.

Det som var mest intressant i boken var ändå den historiska berättelsen om alla dessa personer och händelser. det gav mig en helt annan syn på andra världskriget. det var också väldigt roligt och upprörande att läsa om alla dessa kvinnor som haft viktiga roller i utvecklingen men som ändå inte får någon plats i några historieböcker. inte på internet heller för den delen.

Viktig bok! Sätter vetenskapen på en kant. Är vetenskapen verkligen bara till nytta för människor, djur och natur?
Betyg 4
2012-04-17 02:51
Mycket bra bok. Handlar om så mycket mer än relativitetsteorin - vetenskapshistoria när den är som bäst.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till E=mc2
Liknande böcker:
Verklighetens magi
 R. Dawkins
Stjärnor och äpplen so..
 U. Danielsson