bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFjäril i koppel

 
Författare: Zinat Pirzadeh
Genre: Roman
Ämnesord: politik, religion, kärlek, kultur, iran, tvångsäktenskap
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203656
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största
beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många
människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över
den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.

Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs debutroman. En roman inspirerad av författarens
liv och uppväxt i Iran i en tid av förändring.

Zinat Pirzadeh är persisk-svensk komiker, skådespelare och föreläsare. Hon är den första kvinnliga komikern någonsin som vuxit upp i Iran. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot under tre år, och mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd i Sverige.

Medelbetyg: 4,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fjäril i koppel :


kristina_s 2011-09-14 14:03
Recension av Zinat Pirzadehs roman Fjäril i koppel

Boken är utgiven på Piratförlaget (2011) och innehåller 288 sidor.

Zinat Pirzadeh är en persisk-svensk prisbelönad komiker, författare och skådespelare. Bakom sig har hon revolution, krig och flykt. Mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd i Sverige.
Källa: Piratförlaget.

Handling: Romanen handlar om Shirin som läsarna får följa från liten flicka till vuxen kvinna. Om hennes stora släkt, farmor, farfar, farbror Abbas som har näsa för affärer, farbror Babak som är en riktig kvinnokarl och den vackra ogifta fastern Mahasti. Shirins familj består av mamma, pappa och fem syskon, där Shirin är den enda dottern. Lite av en pojk-flicka som liten med äventyr som största intresse och lika modig som sina äldre bröder. När hon blir äldre blir friheten mer inskränkt och hennes äldre bröder håller alltid ett öga på henne.
När shahen störtas och ayatolla Khomeyni tar makten blir ingenting som förut. Kvinnorna får inte längre den frihet de har haft. Nu blir det slöja och de får inte längre prata med vem de vill. Shirin berättar antuiastiskt om badhuset där kvinnorna går regelbundet för att få sitt kroppshår bortvaxade av den mysiska tvagerskan Sakine.
I skolan har flickorna en fantastisk fysiklärare som hjälper dem att skriva en tidning med feministiska inslag. En dag kommer polisen och hämtar lärarinnan i skolan och hon blir ganska snart avrättat för sina åsikter. Shirin bästa väninna Parja är en tuff flicka som bor ensam med sin mamma efter att pappans död. I skolan kan hon och Shirin vara bittra fiender, eftersom de båda vill vara bäst på proverna. Polisen kommer och hämtar Shirin och Parja eftersom de varit med och skrivit i tidningen i skolan. De ska skriva på ett intyg att de motsäger sig det de skrivit om. Shirin har sin pappa med sig, som ger henne en ordentlig smäll på kinden och hon vågar inte annat än att skriva på. Parja däremot vägrar. Hon blir bortförd och senare får de veta att hon blivit avrättad i ett fängelse. När Shirin är sexton år blir hon bortgift med Jamshid. En man som hon inte älskar och som inte är snäll mot henne. De får en lite dotter Leyla, men Shirin är allt annat än lycklig och tillslut gör hon upp en plan för att rymma. Ska Shirin lyckas?

En helt underbar roman av Zinat Pirzaadeh, som till viss del bygger på hennes egen uppväxt. Jag älskar ju att läsa författare från Mellanöstern och också böcker som handlar om Mellanöstern. De är nästan alltid väldigt välskrivna och innehåller mycket dramatik. Så även denna. Det var med mycket känslor som jag läste om Shirins brors omskärelse som var mycket grym och hennes tvångsäktenskap, som var mycket dramatiskt beskrivet. Även författarens beskrivning om Iran innan och efter revolutionen innehöll mycket känslor. Zinat Pirazadeh skriver mycket vackert och poetiskt och berättelsen var intressant rakt igenom. Jag sträckläste boken i ett svep, kunde inte lägga den ifrån mig. Så härligt att Sveriges roligaste kvinna även kan skriva en sådan underbar och dramatisk roman. Jag hoppas verkligen att hon skriver fler liknande böcker. För jag bara älskade denna roman.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-09-14 (94) http://blogg.passagen.se/krisim

Betyg 5

kirja 2012-10-07 16:55
Synd att man inte fick följa flykten i boken saknade den för att ge den högsta betyg.
Betyg 4

poby 2014-04-09 11:21
En fin bok.
Boken handlar om flickan Shirins liv i Iran från tiden före Khomeinis muslimska revolution 1978-1979 till nutid. Hon lever ett skyddat liv hos en välbärgad familj före revolutionen, men efter denna, så slås hennes liv i spillror och hon drabbas, som kvinna, av ett otroligt religiöst förtryck.
Boken är enkelt och varmt skriven. Raderna flyter fram och den är snabbt slutläst.
En bok att rekommendera.
Betyg 4

bonadea 2018-12-07 09:49
Fjäril i koppel är en helt fantastisk bok. Jag blev helt förtrollad , Zinat Pirzadeh tar oss med till sin värld, låter oss lära känna hennes familj i Iran, hennes släkt historia och hennes barndom.
Jag kunde inte sluta läsa, och medan jag läste såg jag allt framför mig och förflytades bort.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fjäril i koppel


  Köp boken som film på cdon: