bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Gift med en kommunist
 P. Roth
Judas
 A. Oz
Amerikansk pastoral
 P. Roth
Spegeln i rummet utanför
 S. Nilsson Bassel
Ser min bak stor ut i..
 A. Weir
Fallers stora kärlek
 T. Bayer
Portnoys besvär
 P. Roth
Satyricon
 G. Hellbrand
Dansa vid vulkanens rand
 G. Delacourt
Bert och friheten
 S. Olsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBastarden från Istanbul

 
Författare: Elif Shafak
Genre: Roman
Ämnesord: mat, humor, kärlek, kultur, ungdom, istanbul
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186729059
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En roman om det moderna Istanbul och om Turkiets turbulenta historia.

En regnig eftermiddag i Istanbul. I minikjol och högklackade skor skyndar den unga Zeliha fram genom trängseln. Hon rusar in på en läkarmottagning och förklarar att hon vill göra abort. Zeliha är 19 år och ogift. Det som sker den eftermiddagen kommer att förändra hennes liv och livet för alla runt henne.

Tjugo år senare: en familj med fyra generationers kvinnor bor tillsammans i en stor våning i Istanbul. Det vilar en förbannelse över familjen: alla männen i den dör i förtid. Bara Mustafa är kvar - och han har försökt undkomma sitt öde genom att bosätta sig i USA.

Asya Kazanc, Zelihas dotter, är den yngsta av de färgstarka och delvis excentriska kvinnorna i familjen. Hon är trotsig, stolt och upprorisk och på desperat jakt efter sin egen identitet. Asya är faderlös och har mer än en gång i livet blivit kallad oäkting, bastard.

En dag kommer Asyas armenisk-amerikanska kusin Armanoush på besök från San Francisco för att lära känna sin släkt i Turkiet. Ett besök som kommer att leda till livsavgörande insikter för både Armanoush och AsyaMedelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bastarden från Istanbul :


kristina_s 2011-09-13 12:44
Recension av Elif Shafaks roman Bastarden från Istanbul

Boken är utgiven på 2244 Förlag (2011) och innehåller 382 sidor.

Elif Shafak är född 1971 och har givit ut tio böcker. Hon är en av Turkiets internationellt mest kända författare. Med Bastarden från Istanbul, som hon ursprungligen skrev på engelska och som översatts till över 20 språk, introduceras hon nu på svenska.
Källa: 2244 Förlag.

Handling: Nittonåriga, ogifta Zeliha har blivit med barn efter en våldtäckt och är nu på väg till en läkarmottagning för att göra abort. Av någon anledning blir aborten inte av.
Tjugo år senare får vi möta hennes dotter Asya. En trotsig, stolt och upprorisk tjej. Som sin mamma Zeliha går hon gärna i korta kjolar och högklackade skor. Asya lever i en familj med fyra generationer, enbart kvinnor. Det är gammelmormor, mormor, fyra systrar som är väldigt olika till sättet. Den ende sonen i familjen Mustafa bor sedan många år i Arizona i Amerika, där han är gift med en amerikansk kvinna. Asya representerar de moderna ungdomarna i Turkiet. Där de är ett gäng som träffas på klubbar eller Café Kundera. Hennes bästa vänner kallas Periodsupande Skämttecknaren, Homosexuella Krönikören, Obegåvade Poeten och Den Ickenationalistiska Manusförfattaren. Asya har ett sexuellt förhållande med den gifte Periodsupande Skämttecknaren och hon älskar att lyssna på Johnny Cash.

I Arizona i Amerika bor Armanoush eller Amy som hon kallas, tillsammans med sin mamma Rose och styvfar Mustafa. Hennes pappa är från Armenien och Amy vistas ofta hos honom och sin älskade farmor Shusan. Hon får plötsligt en idé att hon ska åka till sin styvfar Mustafas familj för att lära sig kulturen där. Hon säger till sin pappa att hon är hos sin mamma och tvärtom till sin mamma. Amy blir väl mottagen av familjen Kazanci, som ger henne massor av god mat. Hon blir även god vän med Asya som tar med henne till Café Kondera och andra intressanta ställen i Istanbul. Så händer en tragisk incident i Arizona som gör att Amys föräldrar upptäcker att hon ljugit för dem och att hon befinner sig i Istanbul. Mamma Rose och styvpappan Mustafa bestämmer sig för att åka till Istanbul. Något som Mustafas familj förutom Zeliha tycker ska bli trevligt. Varför är egentligen Zeliha så hatisk mot sin bror?
Familjen lagar massor av mat och Mustafas fovoritefterrätt. Rose känner sig omtyckt och trivs mycket bra av att få vara huvudperson och svarar snällt på alla frågor. Mustafa däremot trivs inte särskilt bra. Nu är det så att familjens alla män dött i tidig ålder och nu är Mustafa själv i den åldern, ska det även hända honom något?

En härlig familjeroman som både har en humoristisk och trevlig text, samtidigt som flera tragiska händelser även tas upp. Härlig gestaltning av turkisk mat, som gör att jag blir sugen att också delta i deras middagar. Författaren skriver om det nya moderna Istanbul och det är både välskrivet och engagerande. Som läsare blir jag mycket fängslad av de starka karaktärerna och de välgestaltade miljöerna och maten. Romanen är oerhört underhållande och en riktig bladvändare. Så den som vill ta del av ett modernt Turkiet, gillar säkert denna härliga roman.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-09-13 (93) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4

okidoki 2011-09-23 16:23
Inte alls i min smak. Skämtsam utan allvar.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bastarden från Istanbul


  Köp boken som film på cdon: