bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Vi ses i Ullådalen
 I. Thorslund
Budbärarinnan
 K. Janouch
Den stora passionen
 M. Mackey
Den japanske älskaren
 I. Allende
På vänstra stranden
 A. Sundbeck Klav
Den gode tjuven
 H. Tinti
Den gode tjuven
 H. Tinti
Underbara Maj
 C. Karlsson
Hjärtat stannar sist
 M. Atwood
En brasiliansk, med svans
 E. Rosengren

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDervischen och döden

 
Originaltitel: Dervis i smrt
Författare: Mesa Selimovic
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, religion, historia, kultur
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789163055683
 
Spänning:  3
Lärorik:  5
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Skrivet av d@ddydj

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dervischen och döden :


d@ddydj 2011-08-08 10:43
Vad ska man göra när rättvisa och mänsklighet inte går hand i hand? Det är ett utav huvudteman i denna "Processen"-liknande bok. När dervischens bror blir inspärrad uppstår massa motstridigheter. Enligt dervischen kan brodern inte vara annat än oskyldig och det är här det börjar. Ifall han ska anklaga staten att de fängslat en enligt honom oskyldig, men enligt staten skyldig, så innebär det att han själv gör sig skyldig till att förespråka laglöshet. Men som munk så vill han ju hjälpa oskyldiga, men då beblandar han sig i den väg som Allah har utstakat. Det vill säga han ser inte på det ur det evighetsperspektivet som en dervisch bör göra och begår på så sätt ett brott mot det religiösa. Men han kan heller inte bortse från familjebanden. "Dervischen och döden" behandlar intressant moraliska dilemman och visar att som i det verkliga livet inte går att göra alla nöjda.

Ett annat viktigt tema boken berör är när man hamnar utanför kretsen (som man länge varit inom) på grund av ens egna konventioner (i det här fallet mänsklighet). När detta händer söker sig antingen människan naivt tillbaka till förtrycket eller så gör hon en revolt, som huvudpersonen i boken. Tidigare när man varit en del av gruppen har man "bara" gemenskapen att förlora, men när man gör revolt är man villig att offra allt, och det gör även dervischen.

För dervischen blev Hassan en viktig vän. Han blev som en Vergilius, som ledsagade Dante genom helvetet och skärselden för att lära honom medmänsklighet. Hassan blev det närmsta för honom, men ändå var han villig att offra honom när dervischen själv hade kniven mot strupen. I slutändan är vi ensamma och då är det som viktigast att vi klarar av att stå ut med oss själva.

En intressant bok som berör moraliska dilemman. Boken i sig själv är skriven som en historisk roman, men återspeglar i själva verket Bosnien under den tiden som boken skrevs: korrupt och kommunistiskt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dervischen och döden


  Köp boken som film på cdon: