bokrecensioner boktips

I nöd och lust: en tvivlare försonas med äktenskapet

Författare: Elizabeth Gilbert
Genre:
Ämnesord: filosofi, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174291568


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I slutet av memoaren Lyckan, kärleken och meningen med livet (Eat, Pray, Love) blev Elizabeth Gilbert förälskad i Felipe, en man född i Brasilien med australiensiskt medborgarskap. De två bestämmer sig för att bo i USA. Båda har genomlidit tidigare fruktansvärda skilsmässor, och de lovar varandra evig trohet och att aldrig, aldrig under några som helst omständigheter gifta sig. Men ödet vill något annat, eller rättare sagt USA regering vill något annat.

När Felipe vid ett tillfälle stoppas vid gränsen ges de ett ultimatum - gift er annars kommer Felipe aldrig mer in i landet. Nu när de är mer eller mindre dömda till äktenskap angriper Gilbert sina rädslor genom att gräva djupt i ämnet genom historisk research, intervjuer och personliga reflektioner. Allt för att bättre förstå vad den här uråldriga institutionen verkligen står för.

En kvick, slagfärdig och intelligent betraktelse över äktenskapet. Också en klarögd hyllning till kärleken med alla konsekvenser som verklig kärlek, i det verkliga livet, innebär.

Utdrag ur boken:
Förälskelse är inte samna sak som kärlek. Det är snarare kärlekens skumma kusin som alltid lånar pengar och aldrig lyckas behålla ett jobb. När man blir förälskad i en människa är det inte den personen man ser. Man är förtrollad av sin egen spegelbild, berusad av helhetsdrömmen som man nu gar projicerat på en nästan okänd person
Medelbetyg: 2,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I nöd och lust: en tvivlare försonas med äktenskapet :
2011-07-26 12:51
Det kan vara svårt att inte göra som "alla andra", att medvetet välja bort barn och äktenskap. Särskilt som kvinna. I den här boken försöker Elizabeth rättfärdiga sina val och omval gentemot omvärlden och sig själv. En djupt personlig bok som verkligen är läsvärd! Betyg 3+++.
Betyg 3
2012-07-19 10:58
Inte alls lika spännande att läsa än förra boken. De delar som handlar om Gilbert själv tycker jag om, men all research och annat kring "äktenskap" är inte beskriven på ett sätt som fångar mig.
Betyg 2
2019-02-13 09:03
En blandning av självbiografi och dokumentär roman över äktenskapets historia. En intressan bok som väckte en del tankar över vad det egentligen innebär att gifta sig.
Har inte läst hennes tidigare böcker och hade därför inga förväntningar.
Betyg 3
Liknande böcker:
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lindas bästa/värsta
 L. Skugge
Måna möter kärleken
 I. Brattström
Här är vi
 G. Swift