bokrecensioner boktips

Försvunnen värld: om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige

Författare: Maja Hagerman
Genre: Fakta
Ämnesord: Historia, Arkeologi
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9113024361


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Föreställ dig en skärgård i skogen. Sveriges östkust var för tusentals år sedan en trakt där vatten och land bytte plats. Människor måste ha häpnat inför förändringen. Landhöjningen fick stora bördiga slätter att träda fram inför deras ögon! Inget liknande har hänt någon annanstans i världen.

Livet i detta unika landskap har nu undersökts i det största arkeologiska projektet någonsin i vårt land. Längs en sträcka av 8 mil, inför byggandet av en ny motorväg för E4:an genom Uppland, har hundratals arkeologer fingranskat marken där vägen skulle fram. En sträcka som också går rakt genom en mytomspunnen trakt vid Gamla Uppsala, där det redan för tusen år sedan sades att fruktbarhetsguden Frej var kung.

Nu kan en ny historia rullas ut som en jättelik filmremsa genom detta legendariska landskap där det sagts att "Svearikets vagga" stod. Men den börjar inte vid kungshögarna i Uppsala, utan bland säljägare och samlare i en gles skärgård. Fortsätter med bronsålderns storslagna ceremonimästare som tar uppstickande uddar och berg i besittning för sina uppvisningar. Innan järnålderns flitiga bönder tar sig an de uppstigande bördiga slätterna och skapar en blomstrande samhällstillväxt.

Fynden talar om människor och deras planer. En bit av ett svärdshandtag med vackert mönster, ett vapen som legat bortgömt i skogen i nästan 4000 år. En dunkelt gnistrande kristall gömd som offer nere i stolphålet till ett mäktigt boningshus. En liten tråd av guld, inte större än ett halvt gem, i en grav från stenåldern djupt inne i skogen. Fynden handlar om husbyggen, uppfinningsrika försök att ordna kylskåp till maten, och den bävan man känt vid makternas åkallan. Aldrig förr har en bygd och dess tillkomst kunnat beskrivas så i detalj.

Maja Hagerman följer arkeologerna i deras letande, lägger pussel med fynden och upptäcker en berättelse under motorvägen. Den handlar om hur samhället tog sin början. Framför allt berättar hon om människorna. De som i det uppstigande landet började bygga sin värld.
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Försvunnen värld: om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige :
2011-07-25 09:39
Vi får följa områdets historia från landhöjningen till säljägarnas ankomst och vidare till böndernas intåg och med hjälp av fynden, som slipstenar, sälben, krukor, svärd och bostäder skapar Maja Hagerman oss en bild av vilka personerna var som använda dem. Boken är rikt illustrerad med vackra färgbilder och kartor, vilket förhöjer läsupplevelsen oerhört.
Betyg 4
2012-10-07 13:50
Det här har varit en mycket inspirerande bok att läsa framförallt för mig som undervisar i ämnet på gymnasienivå. Pennan har gått varm när jag skrivit ner intressant och lärorik fakta som jag kommer använda mig av i undervisningen. Maja Hagerman beskriver en värld som inte har ett skriftspråk vilket gör att de källor som analyseras är arkeologiska kvarlevor från en svunnen tid. Maja gör egna, intressanta analyser för att fylla i de tomrum som skapas i saknaden av skrift. Hennes sätt att resonera känns trovärdig och inspirerande.

Jag kommer ta med mig många tankegångar till min undervisning och det ska bli intressant att se hur eleverna analyserar i jämförelse med Maja. Självklart är delar av hennes tankar mycket spekulativa vilket också skapar rum för debatt i klassrummet.
Betyg 4
2013-05-11 01:15
En mycket intressant bok som ger en för mig helt ny bild av sten- och bronsåldern. Jag visste inte att man byggde hus över 30 meter långa under denna tid, eller att man hade handelsförbindelser med länder vid medelhavet och österut. Beskrivningen av fynden kronologiskt kan gör det lite svårt att hänga med vad som hittats var och i förhållande till andra fynd. Även dom slutsatser som dras emellanåt låter lite osannolika i mina öron.
Betyg 4
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson