bokrecensioner boktips

Mosippan

Författare: Elsie Johansson
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, krig, kärlek, framtid, ungdom
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9789100570699


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den långa kalla vintern 1940-41 kan äntligen vrängas av och lämnas bakom som ett ömsat ormskinn, lika segt och trångt och med samma unkna lukt. Världskriget rasar runtom Sveriges gränser. Hos TåPelles lyssnar man till orosrösten på radion och till Per Albins försäkran om den goda beredskapen. Nancys mamma tar trösten till Sibyllans spådom och pappan hugger gengasved. Nancy själv drömmer om en lyftning och en utväg, men mest av allt drömmer hon om kärlek. Frisläppt ur det bylsiga vinterfodralet återfinner hon sin kropp. Hon smeker försiktigt över höfterna och brösten och vidare längs låren, då ryser det i huden och den känns sval.

Utdrag ur boken:
Skrivet av d@ddydj
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mosippan :
2011-07-14 22:03
Mosippan är en "coming-of-age"-bok som beskriver Nancy, som nått den åldern där allt som tidigare varit på svart och vitt, blir komplicerat och nyanserat.

I början av boken fungerar Nancy som en betraktare, allt möjligt händer runtomkring henne, men inget med henne själv. Fast allteftersom hinner livet ikapp henne: kärleken, döden, arbetet, tron på Gud, men främst av allt hennes reflektion över sitt liv.

Boken är riktigt svart. Förutom de rådande förhållande, d.v.s. ett andra världskrig, att det är knapert om mat och fattigdomen, så har människorna det tufft. Men mitt i allt det här finns Nancy som försöker finna kärlek och finna en väg ut ur det hela. Nancy vill inte bli som sin syster vars livsgnista har slocknat efter ett (o)frivilligt äktenskap, hon vill inte bli som sin mamma som inte strävar efter något utan nöjer sig över sin lott, hon vill inte bli ett offer för kärleken som sårat henne så fruktansvärt, hon vill inte stanna kvar i sin ort där andra ser ner på henne och hon känner ett behov av att rättfärdiga sitt beteende. Men vägen dit blir svårare än hon hade tänkt (speciellt efter bokens slut).

Mamman är en central del i Nancys liv, det är hon som sliter, vaknar tidigast på morgonen, lägger sig sist på kvällen. I början fattade man sympatier för henne, men allteftersom märker man att hon vill staka ut livet för sin dotter. Det slutar med att man själv liksom Nancy drar sig undan henne. Men det visar sig vara svårare än hon hade trott.

Mosippan beskriver ett annorlunda Sverige, där moralen är starkare och på så sätt gör "utbrytningen" svårare. Men det som de flesta till slut frågar sig är: kan jag fortsätta att leva här och acceptera detta, trots den inre smärta det åsamkar mig, eller ska jag satsa och verkligen göra något jag vill, ovetandes om vad som kan komma att hända mig.

Trots all sorg finns det även hopp i boken. "Så hade sorgen stillnat undan för undan, så hade den värkt ut. Allting gör väl det, tänkte jag. Så småningom."

Jag har inte blivit berörd av en bok på länge, så som denna berörde mig. Det kom ganska oväntat och speciellt när Nancy inledde sin första kärleksaffär.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mosippan
Liknande böcker:
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Lille Lorden
 F. Hodgson Burnett
Wuthering Heights
 E. Brontë