bokrecensioner boktips

Custers sista strid: en biografi - drabbningen vid Little Big Horn 1876

Författare: Tommy Eriksson
Genre: Fakta
Ämnesord: Krig, Historia, Biografi
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789100125257


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En het sommardag 1876 möter general Custer sin överman, lakotahövdingen Sitting Bull, i en strid vid Little Big Horn River i Montana. Högblanka gevärspipor står mot yxor, klubbor och pilbågar i västerns genom tiderna mest berömda batalj. Den då trettiosexårige Custer vinner med sin död den storhet som livet förvägrat honom. I folkdjupet blir han med ens både kult och hatobjekt.

För första gången på svenska presenteras George Armstrong Custer (1839-1876) i helfigur. Som flitig brev- och artikelskrivare lämnade generalen ovanligt många ledtrådar till såväl privatliv som relationerna till omvärlden.

Custers sista strid är inte enbart en biografi över 1800-talets mest egocentriske och kontroversielle amerikanske general. Boken är även en uppgörelse med det folkmordskrig som USA bedrev mot indianerna, där Little Big Horn-dramat endast utgjorde ett moment i en konsekvent genomförd erövringspolitik som berövade indianerna nästan allt.

Utdrag ur boken:
Som sabelsvingande kavallerist högg han sig fram till generalstaben vid rekordlåga tjugotre års ålder. Farmarsonen från New Rumley i Ohio. Unionens yngste general. Han hade de rätta egenskaperna i övermått. Aggressivitet, dödsförakt och samvetslöshet. Dödandet blev yrke och reflex. Och han visade ingen ånger.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Custers sista strid: en biografi - drabbningen vid Little Big Horn 1876 :
2011-06-26 15:11
En riktigt grundlig biografi om Custer som också ger stort utrymme åt de Nordamerikanska indianernas historia från den vite mannens ankomst till Little Big Horn. Vi får läsa om de vitas ständiga övergrepp på indianerna, Custers liv och militära bana samt undergången vid Little Big Horn, som lämnade ett land i chocktillstånd. Boken är med sina över femhundra sidor sprängfylld med fakta och detaljer, men den är så lättsamt skriven att den därför också blir lättläst. Dess volym kan avskräcka de läsare som bara vill skaffa sig en bild av indianernas situation eller om Custer och slaget, men för de med ett intresse av dessa ämnen är boken en guldgruva. Intressant och välskrivet!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Custers sista strid: en biografi - drabbningen vid Little Big Horn 1876
Liknande böcker:
Dracula
 K. Harrison Lindbergh
Josef Stalin
 D. Harrison
Kalmarkriget 1611-1613
 K. Harrison Lindbergh
Turkiets historia
 I. Karlsson
Vapenexport: Hur etisk..
 A. Lundborg Regnér
1066 Slaget vid Hastings
 D. Harrison
Samma Författare: