bokrecensioner boktips

Metro 2033

Författare: Dmitrij Gluchovskij
Genre: Roman
Ämnesord: politik, framtid, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789186675219


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Moskva år 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.
En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

Utdrag ur boken:
Skrivet av d@ddydj
Medelbetyg: 4 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Metro 2033 :
2011-06-20 12:16
Metro 2033 beskriver hur människan är sin egen fiende. Hela världen har förstörts på grund av människan, men även den spillra av människan som överlevt lär sig inget av detta, utan återskapar ett sådant samhälle som i första hand var orsaken till det slutgiltiga kriget. På så vis fungerar inte boken bara som en avskräckande dystopi, utan också som en berättelse i sökande efter identitet.

Huvudpersonen Artiom, vandrar från samhälle till samhälle där han möter människor med olika ideologier: fascister, kommunister, sekterister, kannibaler, etc. Men han anser att ingen har rätt. Istället bör man bara acceptera människan för vem hon är och istället kämpa tillsammans mot en ondska aldrig tidigare skådad. Men i och med att människan är en varelse som söker sig bort från ensamheten och har ett behov av att tro på något så bildas ändå dessa falanger. Människans svaghet, leder till mänsklighetens förfall.

Slutet av boken visar även lite kort hur vår främlingsfientlighet inte bara nödvändigtvis hindrar utveckling, utan även överlevnad.

Metro 2033 är en sidovändare, som inte bara levererar spänning i formen av en sci-fi dystopi, den är också smart och en politisk som de flesta andra dystopier. Det är en mörk dystopi, men den lyckas dock inte skapa den mardrömsliknande atmosfären som Cormac McCarthy lyckades skapa med Vägen (och det utan att använda monster och dylikt). Men den är ändå läsvärd och speciellt ett måste för alla som älskar dystopier.
Betyg 4
2012-01-06 22:29
Bra bok. Den blir ganska så enformig efter ett tag men ett bra slut räddar intrycket. För få kvinnogestalter.
Betyg 4
2012-06-06 18:24
En mycket bra science fiction bok som handlar om att efter ett stort krig blev jorden kontaminerad och människorna fick söka sig ner i de enorma tunnlarna i Moskvas tunnelbana Metro.
En ny art skapades och kunde överleva strålningen och allt gift ovanpå ytan. men de är mycket farliga.
Artiom blev utvald och begav sig iväg på ett stort äventyr genom Metron.
Den här boken passar de som gillar science fiction och fantasy.
Betyg 5
2012-09-17 13:33
En mycket stark 3:a. Mycket.

Boken innehåller en fräsch och originell urban fantasy miljö med häftiga beskrivningar och nya grepp.
Berättandet är relativt drivande och meningsfullt (förutom några 150 sidor i mitten) där det kändes som att storyn kom av sig. Det saknas lite av drama och förväntan i boken, även om huvudpersonen har en lite halvintressant utveckling. Humorn finns inte i boken, och huvudpersonen har för det mesta ingen aning om nånting som händer.
Den stora stjärnan i boken är som sagt fantasymiljön med alla dess konstiga inslag och de olika stationernas sekter och befolkningar.
Betyg 3
2022-10-13 13:36
Metro 2033 av den ryske författaren Dmitrij Gluchovskij (utgiven på internet 2002) var annorlunda än jag hade förväntat mig. Jag visste från baksidestexten att mänskligheten hade lyckats utplåna världen som vi känner den och att en liten människospillra levde i Moskvametron. Men jag hade nog inte trott att den skulle dra iväg med fullständiga fantasier.

Men låt mig inleda med det positiva i boken. Att det blir en kamp om de begränsade resurserna i metron är inget förvånande. Med tanke på hur folk och stater behandlar varandra, så finns det ingen anledning tro att människorna skulle ha förbättrats under marken. Då blir det en strid mellan de ministater som formeras på tunnelbanestationerna. Vanliga människors kamp för att överleva gestaltas bra i romanen.

Jag irriterar mig länge på att inget förklaras kring "de svarta" som lever ovan jord och som tycks hota mänskligheten i metron. Även huvudpersonen Artioms många drömmar förefaller sakna syfte och tycks vara ren utfyllnad. Men jag har fel. Gluchovskij binder samman alltihop på en skickligt, överraskande och hjärtlöst tragiskt sätt på slutet.

Dock finns det saker där jag tycker att det bär iväg för författaren. Det må vara så att det uppstår små ministater i metron, men att där finns en nazistisk stat där man hatar mörkhåriga, en kommunistisk linje som vill återuppbygga Sovjetunionen i metron, ett handelsförbund som heter Hansan (!), en tunnelbanevagn med Jehovas Vittnen, kannibaler som tillber Stora masken... Och på jordytan har strålningen frambragt märkliga monster, bland annat flygande jätteödlor som tydligen på några år har lyckats komma tillbaka från urtiden. Nja, det var nog inte vad jag hade tänkt mig.

Sammanfattningsvis får jag väl ändå säga att Gluchovskij är en skicklig författare med stor fantasi och som lyckas få ihop trådarna på slutet, vilket jag inte trodde. Så läs gärna boken! Dock är jag tveksam till att skaffa uppföljarna Metro 2034 och Metro 2035.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Metro 2033
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Samma Författare: