bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Metro 2034
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Belle
 L. Pearse
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Hallonfallet
 G. Tunström
Julys folk
 N. Gordimer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMetro 2033

 
Författare: Dmitrij Gluchovskij
Genre: Roman
Ämnesord: politik, framtid, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789186675219
 
Spänning:  5
Lärorik:  4
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Moskva år 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.
En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

Utdrag ur boken:
Skrivet av d@ddydj

Medelbetyg: 4 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Metro 2033 :


d@ddydj 2011-06-20 12:16
Metro 2033 beskriver hur människan är sin egen fiende. Hela världen har förstörts på grund av människan, men även den spillra av människan som överlevt lär sig inget av detta, utan återskapar ett sådant samhälle som i första hand var orsaken till det slutgiltiga kriget. På så vis fungerar inte boken bara som en avskräckande dystopi, utan också som en berättelse i sökande efter identitet.

Huvudpersonen Artiom, vandrar från samhälle till samhälle där han möter människor med olika ideologier: fascister, kommunister, sekterister, kannibaler, etc. Men han anser att ingen har rätt. Istället bör man bara acceptera människan för vem hon är och istället kämpa tillsammans mot en ondska aldrig tidigare skådad. Men i och med att människan är en varelse som söker sig bort från ensamheten och har ett behov av att tro på något så bildas ändå dessa falanger. Människans svaghet, leder till mänsklighetens förfall.

Slutet av boken visar även lite kort hur vår främlingsfientlighet inte bara nödvändigtvis hindrar utveckling, utan även överlevnad.

Metro 2033 är en sidovändare, som inte bara levererar spänning i formen av en sci-fi dystopi, den är också smart och en politisk som de flesta andra dystopier. Det är en mörk dystopi, men den lyckas dock inte skapa den mardrömsliknande atmosfären som Cormac McCarthy lyckades skapa med Vägen (och det utan att använda monster och dylikt). Men den är ändå läsvärd och speciellt ett måste för alla som älskar dystopier.
Betyg 4

jaepbok 2012-01-06 22:29
Bra bok. Den blir ganska så enformig efter ett tag men ett bra slut räddar intrycket. För få kvinnogestalter.
Betyg 4

Chrille74 2012-06-06 18:24
En mycket bra science fiction bok som handlar om att efter ett stort krig blev jorden kontaminerad och människorna fick söka sig ner i de enorma tunnlarna i Moskvas tunnelbana Metro.
En ny art skapades och kunde överleva strålningen och allt gift ovanpå ytan. men de är mycket farliga.
Artiom blev utvald och begav sig iväg på ett stort äventyr genom Metron.
Den här boken passar de som gillar science fiction och fantasy.
Betyg 5

Whateverdeluxe 2012-09-17 13:33
En mycket stark 3:a. Mycket.

Boken innehåller en fräsch och originell urban fantasy miljö med häftiga beskrivningar och nya grepp.
Berättandet är relativt drivande och meningsfullt (förutom några 150 sidor i mitten) där det kändes som att storyn kom av sig. Det saknas lite av drama och förväntan i boken, även om huvudpersonen har en lite halvintressant utveckling. Humorn finns inte i boken, och huvudpersonen har för det mesta ingen aning om nånting som händer.
Den stora stjärnan i boken är som sagt fantasymiljön med alla dess konstiga inslag och de olika stationernas sekter och befolkningar.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Metro 2033


  Köp boken som film på cdon: