bokrecensioner boktips

Snökupan

Författare: Annika Bengtsson
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, ungdom, familjehem, förtänger
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789197945608


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Carina står stark när det blåser. Alla i byn litar på henne. Om byskolan är dödsdömd eller det är fest i hembygdsgården - det ordnar Carina. Hon finns där även för sin familj; man och barn, systerdottern Klara, som mamma Ann varken har tid eller lust med. Och sextonårige familjehemsplacerade Stefan.
Men under några få sekunder, på en öde väg, med uppmärksamheten tillfälligt på annat håll, förändras allt. En hård duns, bilen girar och Carina tappar kontrollen. Sedan kör hon vidare. Tiger och förtränger. Men sanningen kommer ifatt henne.
Snökupan är berättelsen om hur Carinas agerande får konsekvenser för alla omkring henne. Hur tigandet blir så stort att hon till slut inte själv får plats.
Snökupan är en fristående fortsättning på Kråkprinsessan och Glömskelunden. Det sammanhållande temat i de tre romanerna är svårigheten att kommunicera, att ställas inför omöjliga situationer och inte klara av att söka hjälp för att komma ur dem.

Annika Bengtsson arbetar som redigerare på Hallandsposten, Halmstad. Hon skriver även krönikor för tidningen samt recensioner för såväl HP som Hallands Nyheter. Annika Bengtsson tilldelades föreningen Gamla Laholms stipendium främjare av ord och bild 2011, med motiveringen: "För en romankonst med omsorgsfullt utmejslat språk och angelägna ämnesval."
Besök författarens hemsida: www.annikabengtsson.se
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Snökupan :
2011-06-01 13:05
Recension av Annika Bengtssons roman Snökupan

Boken är utgiven på Grimm förlag (2011) och innehåller 246 sidor.

Annika Bengtsson arbetar som redigerare på Hallandsposten. Hon skriver även krönikor för tidningen samt recensioner för såväl HP som Hallands Nyheter. Annika Bengtsson tilldelades föreningen Gamla Laholms stipendium främjare av ord och bild 2011, med motiveringen; ”För en romankonst med omsorgsfullt utmejslat språk och angelägna ämnesval”.

Handling: Carina är en stark kvinna. Alla i byn litar på henne och hon ställer alltid upp för alla. Hon är gift med Ove och tillsammans har de barnen Emil och Emma. De har även Carinas äldre syster Anns dotter Klara och den sextonårige familjeplacerade Stefan boende hos sig. Carinas syster Ann orkar inte ta hand om Klara själv, hon har fullt upp att ta hand om sig själv och alla män hon förälskar sig i. Vi får även lära känna lastbilschauffören Roine som bor i en husvagn och bonden Anders som är vän till Roine. Båda männen kommer att ha en betydande roll för några av huvudkaraktärerna. Carina klagar aldrig och hon tycks klara av allt utan problem. Men en dag när hon är ute och kör bil tappar hon uppmärksamheten under några sekunder. Hon hör en hård duns, bilen girar och Carina förlorar kontrollen över bilen. Hon stannar inte för att se vad som hänt utan kör vidare. Hon försöker förtränga händelsen, men sanningen kommer i kapp henne. Detta medför att Carinas agerande får konsekvenser både för henne själv och för andra omkring henne. Hennes sätt förändras och hon blir lätt irriterad, men hon vill inte berätta för någon vad som har hänt. Men en dag orkar Carina inte längre utan bestämmer sig för att ta situationen i egna händer …

Detta är den första bok som jag läst av Annika Bengtsson, men jag har varit väldigt nyfiken att läsa något av henne under en längre tid. Och jag blev mycket positiv och glatt överraskad över vilken härlig berättarröst och känsla hon hade i sin story. Berättelsen var lättläst och mycket verklighetstrogen. Det som Carina råkade ut för kan hända i stort sett vem som helst. En blackout och sedan tro att man kan förtränga det. Carina är även en ganska vanlig kvinna, en kvinna som gör allt för andra, men tyvärr glömmer bort sitt eget välbefinnande. Annika Bengtsson har sakligt och noggrant beskrivit Carinas berättelse. Texten var ofta sentimental och väldigt välskriven. Jag ser redan fram emot nästa bok Den blå dörren. Tyvärr dröjer den till 2013.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-05-29 (51) www.kristinasimarlektor.se
Betyg 4
2017-03-27 21:58
Åter igen en stark och lysande roman av Annika Bengtsson! Där det hela tiden händer något, och man måste helt enkelt sträckläsa! Det finns inget annat att göra. Jag förstår ärligt talat inte att hon är mer känd inom litteraturen! Kan varmt rekommendera den här samt hennes tidigare böcker!
Mitt betyg blir en: 5:a!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Snökupan
Liknande böcker:
Andras vänner
 L. Moriarty
Världen utan dig
 J. Santopolo
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren