bokrecensioner boktips

Pappa & Kriminell

Författare: Niklas Malmborg & Geir W Stakset
Genre: Fakta
Ämnesord: , kriminalitet, pappa
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113036496


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Du kommer väl inte göra sådär på banken igen, pappa?"

Hur förklarar man för sitt barn att man begått ett rån? Eller att man försörjer sig på narkotikahandel? Hur känns det att sitta fängslad när ens son föds? Eller att undra över om någon placerat en bomb under bilen när man ska köra sin dotter till dagis?

Mer än 10 500 barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse, och fler än så har en förälder som lever ett kriminellt liv. Hur ser livet ut för dessa familjer? Vad har de för syn på samhället och dess institutioner, vad har de för drömmar och förhoppningar?
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pappa & Kriminell :
2011-05-25 18:06
Recension av Niklas Malmborgs & Geir W Staksets reportagebok Pappa & kriminell

Boken är utgiven på Norstedts förlag (2011) och innehåller 292 sidor.

I denna reportagebok får vi läsa om kriminella pappor som i intervjuer med författarna berättar om livet i allmänhet och om livet som pappa.
Mer än 10 500 barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse och ändå fler har en kriminell förälder.

Min sammanfattning av boken utifrån de intervjuade papporna blev att de allra flesta hade samma åsikter om samhället och sin papparoll. Många av papporna var väldigt unga när de fick barn, samtidigt var de väldigt noga med att ta sitt ansvar för sina barn. Ingen av papporna gillade det svenska samhället och de var alla negativa till poliser. Papporna hade också gemensamt att de inte fullföljt sin skolutbildning, ofta hade de inte ens gått ut grundskolan.

Lojaliteten mot sina vänner var väldigt viktigt. Man ställer alltid upp för en vän oavsett när han ringer. Är man med sin familj vid det tillfället så går vännen före. Familjen tycks alltså komma i andra hand. Killarnas fruar eller flickvänner vet inte exakt vad de sysslar med och det är ingen idé för dem att fråga. De ska hållas utanför. I gengäld blir de ofta försörjda, har fina lägenheter och dyra prylar. Killarna tycks ha väldigt svårt att dra gränsen mellan det kriminella livet och det lagliga.
”Det jag sysslar med är inget kriminellt”, är ofta ett återkommande svar. ”Innan barnet föddes var det mer av den varan, men nu ligger jag på en låg nivå.”
Skulle de hamna i fängelse finns vännerna där för familjen. De ser till att familjen har skydd och får det de behöver för att klara sig. Författarna har även gjort intressanta intervjuer med poliser och andra inom samhället.

En intressant och välskriven bok och även viktig för dem som jobbar med familjer där pappan är kriminell och kanske sitter i fängelse. Det papporna berättar om i boken kan vara till stor nytta för poliser och personal inom socialtjänsten. Kanske är de nyutbildade och inte haft något liknande fall tidigare. För min egen del bjöd inte boken på några större överraskningar. Tydligen har jag följt med ordentligt hur det fungerar inom detta område genom tv-program och böcker. Jag tyckte i alla fall att det var en upplysande och läsvärd bok.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2011-05-24 (47) www.kristinasimarlektor.se
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pappa & Kriminell
Liknande böcker:
The Drop
 D. Lehane
Halva solen
 A. Fioretos
Ingrid och pappa
 K. Janouch
Som i en dröm
 P. Hagmar
Torpeden: En bok om Jo..
 D. Sundevall