bokrecensioner boktips

Riket sprängs 1809: Sverige och Finland under Napoleonkrigen

Författare: Jan Linder
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9163323966


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Finska kriget 1808-09 blir traumatiskt genom att det svenska rikets östra rikshalva tvingas lämna det svenska kungadömet för att 1809 utropas till den ryske tsarens storfurstendöme. Kriget 1808 förträngs i både Sverige och Finland men får fyra decennier senare aktualitet genom Johan Ludvig Runebergs omåttligt populära diktverk Fänrik Ståls Sägner. Vad hände egentligen vid Lemos strand, på Sveaborg, vid Jutas och Virta bro?

I Norden resulterar Napoleonrkigen i att två utsatta dubbelmonarkier blir fyra självständiga stater. Danmark får sin naturliga utbredning och Norge i en union med Sverige en självständigare ställning än under Danmark. Det krympta Sverige får lättförsvarade gränser. I Storfurstendömet utvecklas en stark finländsk identitet som gör det möjligt att 1917 slita loss landet från revolutionens Ryssland och framgångsrikt hävda den självständiga republiken Finland.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Riket sprängs 1809: Sverige och Finland under Napoleonkrigen :
2011-05-11 22:26
På bara etthundra sidor tar oss Jan Linder igenom händelserna som låg bakom det finska krigets utbrott och sedan hur kriget förlöpte. Det är en tunn bok som givetvis inte kan ge något vidare djup i händelseförloppet, men för den som skapa sig en bild av ett av Sveriges sista krig och som dessutom resulterade i att halva riket förlorades så kan den här boken vara att rekommendera. Trots att djupet av naturliga skäl saknas får man ändå en klar bild av vad som skedde och hur det kunde bli som det faktiskt blev. Det finns andra böcker i ämnet för den som vill fördjupa sig, men som aptitretare duger den här alldeles utmärkt - eller om man bara vill skrapa på ytan och som sagt få sig en bild av hur det hela egentligen gick till.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Riket sprängs 1809: Sverige och Finland under Napoleonkrigen
Liknande böcker:
Dracula
 K. Harrison Lindbergh
Josef Stalin
 D. Harrison
Kalmarkriget 1611-1613
 K. Harrison Lindbergh
Turkiets historia
 I. Karlsson
1066 Slaget vid Hastings
 D. Harrison
Världens sju underverk
 D. Harrison