bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKärlek och krig: revolutionen 1809

 
Författare: Anders Isaksson
Genre: Fakta
Ämnesord: Historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789100119027
 
Spänning:  4
Romantik:  3
Humor:  1
Lärorik:  9
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


På våren 1809 är Sverige ett land i krig, i kaos och i upplösning. Ryssland har erövrat Finland, övre Norrland och landsatt trupper i Roslagen. Med överstelöjtnant Georg Adlersparre som befälhavare marscherar en upprorisk armé mot Stockholm. På vägen möter Adlersparre sitt livs kärlek och får ja på sitt frieri. Inför hotet om inbördeskrig grips Gustav IV Adolf i sin sängkammare på slottet. Lugnet återställs först när riksdagen väljer den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till landets nye kronprins.

Anders Isaksson, det politiska reportagets mästare, har följt i Adlersparres spår och upptäckt den märkliga historien om revolutionen 1809 och det moderna Sveriges födelse. Resultatet är en thriller med dramatiska, tragiska, romantiska och farsartade inslag.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Kärlek och krig: revolutionen 1809 :


Dansun 2011-05-11 22:11
Det är med elegans som Isakssons tar oss genom alla de steg som ledde fram till revolutionen 1809 och avsättandet av Gustav IV Adolf. Dels får vi följa gruppen i Stockholm kring Cederström och Järta och dels får vi vi följa Adlersparre och hans Västra armé på marsch mot huvudstaden. Isaksson låter oss ta del i deras tankar och motiv till revolutionen, citerade ur deras brev och minnesanteckningar, och vi får även veta mer om personerna, främst Adlersparre. Vem var denne officerare och tidigare publicist som plötsligt går i spetsen för en upprorsarmé? Dessutom framträder en bild av oenighet och misstro mellan upprorsmakarna i Stockholm och Adlersparre och hur de med intrigernas hjälp försöker få sin vilja igenom när den nya grundlagen skall fastslås efter revolutionen, något som upptar mer av deras uppmärksamhet än det krig mot Ryssland som fortfarande pågår - på svensk mark dessutom!

Isaksson har ett bra flyt i språket och boken blir aldrig tråkig. Med sina drygt trehundra sidor är det en bra informationskälla för den som vill veta mer om spelet bakom och efter den revolution som skakade Sverige. Här får vi inte bara veta vad männen gjorde utan också hur de tänkte och resonerade. Kärlek och krig: revolutionen 1809 är en bra bok för den som vill komplettera sina kunskaper om det finska kriget och dess följder eller bara vill veta mer om varför Gustav IV Adolf avsattes och hur det gick till.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Kärlek och krig: revolutionen 1809


  Köp boken som film på cdon: