bokrecensioner boktips

De små hästarna i Tarquinia

Författare: Marguerite Duras
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, semester
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174610239


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Scenen är en solig plage. En liten pojke leker i vattenbrynet, några unga människor ligger småpratande i sanden och steker sig. Hettan får luften att dallra och de vita husens konturer att lösas upp. En vanlig semestervy, en idyll någonstans vid Medelhavet. Det är ramen för Marguerite Duras' De små hästarna i Tarquinia.
Kulisserna är ritade med tunn, säker brännål. Det ångande landskapet, det lilla italienska fiskeläget, okänt för den vanliga turisten, tydligt avskuret från yttervärlden, är en psykologisk återvändsgränd. Det begränsade rummet blir en överdådig spelplan för romanens två gifta par, på jakt efter avkoppling efter vinterns hårda arbete, öppna för nya upplevelser, både yttre och inre.
I romanen De små hästarna i Tarquinia, skriven av en ännu inte fyrtioårig Duras, ser vi grundstenarna i hennes bygge. Det är livet och levandet Duras ifrågasätter i sin sommartavla. Romanen kan bli ett domslut över en aningslös klass, som varken politiserar eller ser omvärlden. Den kan också läsas som en berättelse om den inte förlorade möjligheten att vara trogen sig själv, att i en het avkrok en sommar möta sin vilja och våga ta språnget mot det okända."
(Ur Heidi von Borns förord)

MARGUERITE DURAS (19141996) är Frankrikes mest uppmärksammade kvinnliga författare under sent 1900-tal. Hon har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmmanus. I sin produktion har hon skapat texter som suddat ut gränserna mellan romanen och filmen. De avskalade texterna är reducerade till ett minimum och handlingen är ersatt av detaljer och ögonblicksbilder. På ett mästerligt vis lyckas hon förmedla känslor som hämndbegär, skuld och kärlek i sekunder av tvekan och tystnad. Hennes böcker utmärks av sin starka, nästan filmiska, närvarokänsla.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De små hästarna i Tarquinia :
2011-04-14 15:44
Recension av Marguerite Duras bok De små hästarna i Tarquinia

Boken är utgiven på Lind & Co (2011) och innehåller 161 sidor.

Marguerite Duras (1914-1996) är Frankrikes mest uppmärksammade kvinnliga författare under sent 1900-tal. Hon har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmmanus. I sin produktion har hon skapat texter som suddat ut gränserna mellan romanen och filmen. På ett mästerlikt vis lyckas hon förmedla känslor och hämndbegär, skuld och kärlek. Hennes böcker har mycket känslor och närvaro.

Handling: Det är sommar i en liten italiensk semesterby. Det gifta paret Jaques och Sara och deras fyraårige son, i boken kallad ”pojken”, semestrar tillsammans med sina vänner Ludi och Gina, även de gifta med varandra. Diana, en ogift väninna och ”barnets” barnflicka är med.
Det är oerhört varmt och det finns inte mycket att göra i den lilla byn. Förutom att bada och dricka Campari bitter. De bråkar mycket med varandra och barnflickan vill hellre gå ut och dansa och träffa en tullare som hon lärt känna, än att passa ”barnet”.

Maten på hotellet är tråkig och ensidig, det serveras fisk varje dag. Vill de ha något annat får de betala extra. De börjar planera att göra en utflykt till Paesteum och Tarquinia där de hägrande små hästarna finns.

En mycket typisk Marguerite Durasbok. Den är väldigt välskriven och känns som en film. Jag har lätt att se den lilla byn och karaktärerna framför mig. Jag känner även den enorma värmen som är svår att uthärda och förstår att personerna är otåliga. Jag har älskat Marguerite Duras böcker sedan början av 1980-talet och har nog läst de flesta av hennes böcker som utkommit på svenska. Hade hoppats att hon skulle fått Nobelpriset i litteratur, men tyvärr fick hon aldrig det. 1996 dog Marguerite Duras och hon kommer alltid att vara en av mina stora favoritförfattare. Dock var inte denna bok en av hennes allra bästa, men den är absolut läsvärd.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2011-04-12 () www.kristinasimarlektor.se
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De små hästarna i Tarquinia
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Vid skiljevägen
 . Runa
Bara en mor
 R. Jacobsen
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Åh William
 E. Strout