bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Hemligheten
Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Barndomshemmet : en ro..
 T. Stålmarck
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHemligheten

 
Originaltitel: Un secret
Författare: Philippe Grimbert
Genre: Roman
Ämnesord: krig, hälsa, psykologi, religion, historia, kärlek, andra världskriget, judeförfäljelse
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113019161
 
Spänning:  4
Romantik:  7
Humor:  2
Lärorik:  8
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Trots att jag är enda barnet hade jag länge en bror. Jag hade en bror. Vackrare och starkare. En storebror, osynlig och underbar."
Lille Philippe växer upp i efterkrigstidens Paris. Han är ett sjukligt barn som inte motsvarar sina atletiska föräldrars förhoppningar - fadern brottare, modern simhopperska - så han uppfinner en låtsasbror åt sig, Sim, som både är stark och kan slåss. Föga anar Philippe att hans far haft en son med just det namnet, före kriget, men med en annan kvinna ...

Lågmält, men med stark medkänsla, avtäcker Grimbert sin egen familjs mörkaste hemlighet. Ett personligt vittnesbörd som blivit en internationell succé och en fransk storfilm.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hemligheten :


kristina_s 2011-01-24 22:20
Recension av Philippe Grimberts bok Hemligheten

Boken är utgiven på Norstedts och innehåller 185 sidor.

Philippe Grimbert är född 1948, är psykoanalytiker och arbetar med psykotiska och autistiska barn i Paris. Han har tidigare främst skrivit fackböcker, men det var med den själbiografiskt baserade romanen Hemligheten som han fick sitt litterära genombrott i Frankrike. Boken har på några år översatts till ett tjugotal språk och utgivits i ett trettiotal länder och även filmatiserats.

Handling: Philippe växer upp i efterkrigstidens Paris. Han är mager och sjuk och han motsvarar inte sina atletiska föräldrars förhoppningar. Eftersom han är enda barnet uppfinner han en låtsasbror. En bror som är mycket modigare än honom själv och som vågar slåss.

I huset där familjen har sin butik har mademoiselle Louise sin mottagning. Hennes del består av två rum. Ett kontor och ett behandlingsrum. Hon gör massage och andra behandlingar i sitt hem och hon har varit en del av Philippes familj så länge han kan minnas.
Han är ofta hos henne och en dag börjar hon berätta om hur Philippes föräldrar träffades och om deras bakgrund. Hon berättar att Philippe har haft en storebror, men inte med samma mamma. Till slut berättar hon om den dagen hans bror och mamma blev tagna av tyskarna under kriget och fördes bort, eftersom de var judar. De kom aldrig tillbaka och ingen vet deras öde.

Den berättelsen som Louise berättar om Philippes bakgrund gör att hans liv blir mera fullständig. Hans föräldrar har aldrig berättat något om detta för honom. Däremot förstår han numera varför hans föräldrar lever och reagerar som de gör. Tyvärr är livet tillsammans med föräldrarna ganska dystert resten av den tid de har tillsammans.

Philippes Grimberts roman har en självbiografisk bakgrund. Den är som många andra franskförfattade böcker väldigt vackert och poetiskt skrivet, med mycket känslor. Jag är mycket förtjust i att läsa böcker av franska författare på grund av deras underbara språk och denna gjorde mig inte heller besviken. En bok som verkligen berör och som jag även blir upprörd av. Detta med judeförföljelsen är alltid lika skrämmande att läsa om. Boken är så vackert formulerad. Denna franska bok är också poetiskt och vackert skriven även om den bygger på en mycket tragisk händelse.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-01-24 (5) www.kristinasimarlektor.se
Betyg 5

Rosa 2011-02-06 13:55
Detta är en tunn liten berättelse om lille Philippe som växer upp i Paris efter kriget. Boken är alltför tunn och berättelsen blir bara ytlig och berör mig inte det minsta. Dock är den vackert skriven så den får en trea i betyg.
Betyg 3

okidoki 2011-02-18 13:26
Det är en hemsk och delvis välkänd historia som han har att berätta. Romanen är kort och lättläst och sympatisk. Nu några dagar senare har den bleknat och det beror nog på att händelserna är berättade men inte gestaltade.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hemligheten


  Köp boken som film på cdon: