bokrecensioner boktips

Ellis Island

Författare: Georges Perec
Genre: Poesi/Lyrik
Ämnesord: filosofi, religion, kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789185453634


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ellis Island är den ö utanför New York som nästan alla europeiska invandrare passerade på vägen till sitt nya liv i det förlovade landet Amerika; bara mellan 1892 och 1924 slussades 16 miljoner människor via ön in i USA. George Perec gjorde 1978-1979 en film om Ellis Island, tillsammans med filmaren Robert Bober.

Boken Ellis Island består av den poetiska text som George Perec läste i filmen, och hans fascination inför denna ö är enkel att förstå. I fenomenet Ellis Island samlas mycket av det som Perecs författarskap kretsar kring: individen i massorna, uppräknandet av fakta och statistik, minnet och dess fysiska avtryck på världen.

Georges Perec föddes i Paris 1936 och avled 1982. Han var en av de ledande i Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle, ung. »Syjunta för potentiell litteratur«), en litterär sammanslutning som ägnar sig åt att studera och uppfinna just den sortens tvingande begränsningar för litterära verk som Perec var en mästare på. Bland hans mest kända verk ingår Försvinna och Livet en bruksanvisning. Modernista har tidigare givit ut Jag minns (2005). Ellis Island publicerades postumt 1991 och utkommer nu för första gången på svenska. Boken är försedd med ett nyskrivet efterord av översättaren och poeten Helena Eriksson.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ellis Island :
2011-01-11 15:00
En mycket vacker liten poesibok om hur miljontals emigranterna från europa besökte denna lilla ö. Allt för hoppet om att skapa ett nytt liv i Amerika

"men Ellis Island var aldrig en plats reserverad för judar

den tillhör alla dem som av intolerans och misär drivit bort och fortfarande driver bort från det land där de växte upp"
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ellis Island
Liknande böcker:
Snorres Edda
 S. Sturlasson
Mitt bland stjärnor
 L. Olsson
The outsider
 C. Wilson
Diktsamling
 S. Hällgren
Bänd ordet
 C. Porseryd
Vitsvit
 A. Farrokhzad
Dörren
 M. Atwood
Deontologi
 D. Aeouy