boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
Anarkai
Det dyrebareste i verden
Hjertensfryd
Ravnens sang
Relaterede bøger
Paper Towns
 J. Green
Da duerne forsvandt
 S. Oksanen
Koret
 J. Trollope
Kupé nr. 6
 R. Liksom
Kvinderne pa° stranden
 T. Alsterdal
Da°rligt selskab
 M. Gaitskill
Lørdag
 I. McEwan
I tilfælde af d&#..
 G. Anderson-Dargatz
Da Gud var en kanin
 S. Winman
Sammenkomsten
 A. Enright





Spøgelset bag væggen  anmeldelse

 
Forfatter: Per Nilsson
genre: Roman
Year: 2000
ISBN: 8702002167
 

David er lidt ensom og bliver drillet i skolen. Men en dag får han den tossede idé at kravle ind i ventilationsskakten i sit værelse, og der går ikke lang tid, før han for første gang ser spøgelset af en dreng på sin egen alder. David er rædselsslagen for spøgelsesdrengen, men snart får drengen lokket David med ind i en gammel mands lejlighed, og så begynder der at ske mere, end David egentlig bryder sig om.

Gennemsnit: 4,44 (18 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Spøgelset bag væggen «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Spøgelset bag væggen :


neonskylt 2004-10-22 11:41
”Här kommer en. Här kommer en annan. In i bilden kommer de, utifrån. De kommer att mötas. En av dem ska dö. Det regnar, lite.”

Två ska mötas, en ska dö. Det är slutet. Slutet är det första vi får veta.

Redan på den första sidan är läsaren fångad i ett järngrepp, då denna utan förvarning kastas rakt in i bokens mest spännande moment. Efter denna originella, poetiskta och mycket fängslande början finns ingen återvändo. Boken måste läsas, från början till slut!

Det originella upplägget fortsätter sedan med att läsaren förflyttas ett halvår tillbaka i tiden, ges en tydlig bild av den tid då handlingen ska utspela sig, samt att perspektivet byts. Nu är det Hannah, bokens huvudperson, som får focus.

Hannah är en flicka som går sista året på det estetiska programmet, bosatt i en egen lägenhet i Malmö. Då hon tappat smaken för ungdomen med all dess ytlighet och spel, strävar hon efter att bli vuxen, eller åtminstone finna en egen väg att genomlida ungdomen. Hennes dagar är fyllda av självvald ensamhet, funderingar, iakttagelser, men framför allt av skrivande. Och att få sina texter lästa.

”Jag skrattade och gick ett långsamt varv i rummet. Bokstäver på papper, ord på papper, tänkte jag. Döda ord, tänkte jag. Blir levande när de blir lästa, tänkte jag. Så är det, så fint och vackert är det: En text blir levande först när någon läser den.”

Men Hannah har lite svårt att hålla distansen, och mer eller mindre frivilligt skapar hon under bokens gång en del nya kontakter; gymnasieläraren Per, den lilla tjäcka Milena, hennes blyge storebror Eldin och den icke rasistiska, skådespelanande skinnskallen Andreas. Hon börjar också få en del oönskade, nattliga, anonyma samtal.

Boken fortlöper sedan, månad för månad, och författarens röda tråd gör sig ständigt påmind. Två ska mötas, en ska dö. Långt innan man ens lärt känna personerna i fråga. I slutet återfinns så början.

Även språket skiljer sig från mängden. Det är ofta poetisk, men känns också vardagligt och avslappnat. Det är mycket varierande och oförutsägbart, då man helt plötsligt kan förvånas av oväntade radbyten, eller kanske några versrader mitt i en vanlig text.

Det är också något provocerande då texten ofta bryter mot språkliga regler, men Per Nilsson lyckas alltid göra det på ett fördelaktigt sätt. Han drar sig inte för att använda vardagsspråk och svordomar, använder dej/mej, och kan låta otaliga meningar (ofta direkt efter varandra) börja med ”och” , ”att” eller ”jag”. Överhuvudtaget använder han sig ofta av likartade meningar efter varandra, precis så som man lärt sig att man inte ska göra. Men jag tycker bara att det förstärker texten, och gör klangen än mera poetisk.

Hannahs dikter, eller texter som återkommer med jämna mellanrum i boken, har väl inte något större poesivärde, men de passar ändå ganska bra in i en funderande tonårsflickas anteckningsblock.
”Lekte tonåring ett år eller två.
Men den leken tröttnade jag på.
För mycket yta, för många spel,
för många rätt och fel.”

Inlevelseförmågan är otrolig. Berättelsen utifrån tonårsflickan Hannahs perspektiv beskrivs av en vuxen man på ett mycket trovärdigt och levande sätt. Per Nilsson har verkligen lyckats bra med uppdraget att skriva just en ungdomsbok. Med stor klarsynthet beskriver han dagens ungdom på ett kritiskt sätt, utan något som helst översitteri, utan det där ”pappa-tonfallet” som säger att det var bättre förr. Han lyckas till exempel på ett knivskarpt med en alldeles lagom dos ironi beskriva högstadiets utvecklingsamtal, och de vuxnas oförståelse och feghet.
””Tjejerna i den här klassen är så mogna.” Det betydde: Tjejerna har fått mens, börjat supa på helgerna och vara tilsammans med killar som är tre år äldre och dubelt så långa.”

Men boken handlar inte bara om Hannah. Den handlar också om Per, som skriver sin bok. Att författaren låter en av karaktärerna bära hans namn är intressant, och har stort symbolvärde. I första kapitlet träffar Per bokens huvudperson, Hannah. Det är han som tar initiativet till deras första samtal, och han är mycket nyfiken på henne. Det är alltså då som boken börjar.

  Vare sig Per i boken är samma Per som har skrivit boken eller ej är en av många frågor som lämnas obesvarade. Per är och förblir bokens gåta, då han kan dyka upp när man minst anar, och kan till och med förändra det oföränderliga.

Kanske är det just detta som denna bok säger mig; Det finns alltid en annan väg. Man kan alltid ändra sig.

  Boken lever på något sätt sitt eget liv, och författaren försöker inte hin dra den. Kanske har författaren rent spontant börjat skriva något spänande, för att sedan ändra sig. Dock finns antydningar på att det var mer genomtänkt än så.

Självklart lämnar han oss så med ett slut, som kan tyckas vara placerat minst ett kapitel för tidigt. Men vi blev tidigt varnade. Och som det står i boken ”du kan omöjligt få veta allt”.












Score 5

alabama 2004-12-16 15:36
En enormt bra bok, som när jag läste den som sjuttonåring, fastnade totalt för. Hur en medelålders manlig lärare kan beskriva en sjuttonårig tjej på det sättet är för mig helt otroligt! Jag rekommenderar boken, och övriga böcker av Per Nilsson, starkt!

louti 2006-04-05 21:17
en av de bästa böckerna jag läst , alla tankar och filosofi gör mig tokigt kär i boken, som sagt en av de bästa. Jag undrar om filmen Hanna med h är av den här boken?
Score 5

Cecce 2006-04-15 12:32
En helt otroligt bra bok! Så brutalt verkligt. Så precis träffande. Så skamlöst beskrivande. Så underbart vackert. Har aldrig läst en bok som fått mig att känna så mycket. Aldrig förut har en bok påverkat mig så mycket. Tack
Score 5

barfotabarn 2006-04-29 10:08
helt klart en av mina favoritböcker! får en att tänka lite längre, samtidigt som den blir mer o mer spännande o slutar på ett sätt som man inte kunnat förutspå. tycker om att per nilsson lyfter fram en tjej som är annorlunda o som står för det.
Score 5

Skriv din egen anmeldelse af Spøgelset bag væggen







 






-->