boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
Det forsvundne tegn
Engle & dæmoner
Inferno
Morderisk bedrag
Tankados kode
Relaterede bøger
Jagthundene
 J. Horst
Ritualer : krimi
 M. Hayder
Magtspillerne
 M. Connelly
Politi
 J. Nesbø
Morderens bog
 M. Lang
Den tavse elite
 D. Leon
Forbrydelser
 F. von Schirach
Luk øjnene
 J. Verdon
Dødens håndl..
 P. James
Jægerens hjerte
 D. Meyer

Da Vinci Mysteriet  anmeldelse

 
Da Vinci Code
Forfatter: Dan Brown & sophia brown
genre: Deckare
Year: 2004
ISBN: 8799015749
 

Harvardprofessor Robert Langdon og den talentfulde kryptolog Sophie Neveu skal hjælpe politiet med at opklare det brutale mord på Jacques Saumière. Sporene peger mod et hemmeligt selskab, som gennem århundreder har gemt et meget vigtigtreligiøst relikvie. Det haster med opklaringen, da også Opus Dei har interesseret sig for historien

Gennemsnit: 3,63 (256 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Da Vinci Mysteriet «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Da Vinci Mysteriet :


frana 2004-03-03 10:48
Att hitta bra spänningsromaner har blivit svårare och svårare i takt med att utbudet i dennna genre har ökat lavinartat.
Därför känns det extra roligt att recensera den här boken. Jag kom först i kontakt med den då jag studerat Bonniers vårsläpp. Jag visste inget om författaren, men titeln fick mig att läsa om boken. Min nyfikenhet växte i takt med vad jag läste och sedan kunde jag bara vänta på att den skulle släppas i handeln. Att ha för höga förväntningar kan ofta vara till en nackdel, man föreställer sig en handling utifrån baksidestexten och sedan blir det ändå aldrig som man tänkt sig. Men i det här fallet kan jag bara bocka och buga åt Dan Browns teknik att sy ihop, den nästan fulländade, späningsromanen. Hans grepp att med korta kapitel, med ständigt avslutande cliff-hangers, beskriva händesleförloppet gör att man inte kan lägga boken ifrån sig. Jag kan bara gratulera dem så har kvar att upptäcka denna bok.
För övrigt kan sägas att detta är Dan Browns fjärde bok, men den första som översatts till svenska. Det är bara att hoppas att de andra tre snart kommer också.
Score 5

inca 2004-03-03 16:45
Fruktansvärt bra bok, den får toppbetyg för den tillhör en av de bästa böcker jag läst på länge. Korta innehållsrika kapitel som får en att bara vilja fortsätta läsa. Mycket spänning, bra intrig. En bok man absolut kommer att läsa om. Härligt med såna här böcker som håller en på helspänn och man inte vill sluta läsa.
Score 5

JuriS 2004-03-19 11:59
Detta är en otrolig bok. Både för att den är o-trolig i betydelsen icke-trovärdig och för dess rent falska påståenden. Det finns en hel del litteratur som anspelar på osanningar, fabler, myter och mystisism och ändå kan vara skoj att läsa. Problemet med denna bok är att Brown ger sken av det han fabulerar ihop är sant!

Ja, han till och med citerar källor för att öka bokens trovärdighet. Han radar upp källorna i boken och får dem att framstå som vederhäftiga.

Det kan inte vara mer fel! Läsaren ser snabbt att bokens fara inte ligger i historien som sådan. Den är utmärkt skriven historia och thriller av en person som kan sitt arbete. Problemet är snarare att Brown lyfter upp sina påståenden som sedan länge ansetts som falska och i bästa fall ytterligt tveksamma och gör dessa till fakta.

Det är en klar propagandaskrift för gnostisismen och svartmålar därmed en stor del av västerländsk kultur och historia. Hans anspelningar på gnostisismen är så tydliga att det är nästan farsartat. T ex är huvudpersonens namn Sophie, vilket betyder vishet och ofta är en synonym till gnosis.
National Encyklopedin skriver under "gnosticism": ...Ofta har de utgjort en sluten, hemlig krets inom den kristna församlingen. Konflikter med kyrkan ledde till en mångfald av gnostiska sekter. ...
Så jag undrar om inte den gode Brown istället för att "avslöja sekter" istället satt sig själv i den båten.

Prof. James Hitchcock (historieprofessor på S:t Louis University), citerad på Beliefnet.com, http://beliefnet.com/story/135/story_13519.html, skriver:
"The Gnostics did not accept the Incarnation of Jesus and treated doctrinal orthodoxy as being too literal-minded. The gospels were not to be taken at face value but as stories with hidden symbolic meanings.” Hitchcock fortsätter, "Thus it was possible to write new 'gospels,' since the Gnostics were not bound by what may or may not have happened while Jesus was on earth. Mary Magdalene could become Jesus’ intimate, and the New Testament could be dismissed as essentially false. ([Again,] modern people like Dan Brown, who treat the Gnostic gospels as history, miss the point—to the Gnostics themselves it was irrelevant what actually happened when Jesus was on earth, if he ever was.)”

Jag rekommenderar starkt den presumtive läsaren att innan boken läses ta en titt på vad andra skriver om boken:
http://www.crisismagazine.com/september2003/feature1.htm
http://www.opusdei.org/art.php?w=32&p=6438

(Jag har inget med dessa organisationer att göra själv. Jag anser däremot att deras ord måste också få höras innan man tror Brown på hans.)

Varsågod, läs gärna boken, men tro inte på att det den presenterar som fakta stämmer med verkligheten.
Score 1

Jahnna 2004-03-25 18:48
Köpte boken igår, och har näst intill streckläst den. Var t o m tvungen att ha med den till jobbet idag. Brown har skrivit korta kapitel. Där han också delar upp scenarion. Han blandar alltså inte två händelser i ett kapitel, vilket gör att det blir en skön och behaglig läsning.
En väldigt bra o spännande bok, där man också får lära sig lite saker då o då.
Score 5

Nea 2004-04-06 14:59
När jag läste den här boken tänkte jag flera gånger att "det här är en av de bästa böcker jag läst". Jag tänkte också på alla människor i min närhet som jag skulle rekommendera den till. Boken är mycket spännande och svår att lägga ifrån sig. Jag läste de 500 sidorna på drygt en dag. Den innehåller en massa intressanta och fascinerande fakta och legender om religionshistoria, symboler, schiffer och berömda konstverk. Bokens svaga sida är att den inte känns trovärdig och att den blir lite jolmig och långsökt på slutet, samt att personerna hamnar i skuggan av händelseförloppet och alla spännande "fakta" som presenteras. De blir därmed lite platta. Trots detta får boken toppbetyg av mig. Jag kommer aldrig att glömma den, och säkert kommer jag att läsa om den någon gång!
Score 5

Skriv din egen anmeldelse af Da Vinci Mysteriet 


-->