bokrecensioner boktips

Tarkovskij: tanken på en hemkomst

Författare: Magnus Bergh & Birgit Munkhammar
Genre: Antologi
Ämnesord: filosofi, depression, krig, politik, hälsa, mord, musik, psykologi, religion, natur, historia, kärlek, kultur, framtid, spänning, vetenskap, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9150107895


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I år är det 75 år sedan Andrej Tarkovskij, en av vår tids stora filmskapare och Rysslands, eller Sovjets störste sedan Eisenstein, föddes.

Med filmer som Stalker och Nostalghia har Andrej Tarkovskij varit tongivande för filmkonstens utveckling under 60-, 70- och 80-talen och idag är han en ikon. Hans filmer kännetecknas av ett långsamt berättartempo och poetisk mångtydighet.

Under Sovjetregimen blev hans filmer censurerade och de sista två av hans filmer filmades i väst. Nostalghia spelades in i Italien med Erland Josephson i skådespelarstallet. Josephson fick också huvudrollen i Tarkovskijs sista film Offret, som spelades in på Gotland med Sven Nykvist som fotograf.

I Tarkovskij - Tanken på en hemkomst, som först utkom 1986, har Magnus Bergh och Birgit Munkhammar samlat en rad texter av såväl filmkritiker som författare och regissörer. Nu lägger vi till nytt material. Ämnena spänner över hela Tarkovskijs produktion och bland skribenterna märks bland andra Jean-Paul Sartre, Marianne Ahrne och Birgitta Trotzig.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tarkovskij: tanken på en hemkomst :
2010-09-16 23:39
Antologin Tarkovskij: tanken på en hemkomst innehåller ett flertal mycket vederhäftiga filmanalyser i kortformat skrivna av en rad svenska filmvetare. Samtliga av den ryske mästerregissörens sju långfilmer analyseras, och trots att samtliga analyser är mycket kvalificerade skiljer de sig åt en hel del. Samma film ger så att säga upphov till flera olika tolkningar. Att så är fallet är inte oväntat, snarare tvärtom, detta då Tarkovskijs filmer innehåller mycket av filosofiska och metafysiska frågeställningar.

För mig som Tarkovskijfantast håller jag denna bok väldigt högt. Först och främst för att den gav mig förmånen att se filmerna med delvis nya ögon. Kännedom om referenser och hänsyftningar (främst religiösa sådana) som tidigare flygit över mitt huvud gjorde att filmerna ”öppnades upp” och praktiskt taget blev som nya. Läsningen av boken gav således upphov till att jag fick sju nya oförglömliga filmögonblick serverade. Särskilt uppenbart blev detta efter att läst kapitlen om filmen Nostalghia som till stora delar visade sig bygga på en sann historia. Som extra bonus avslutas det hela med en intervju med maestro himself där Tarkovskij utvecklar sin syn på filmskapandet, sin estetik och övriga avsikter och förhoppningar.

Det här är långt ifrån det oinitierade plattitydmässiga tyckandet som tyvärr alltför ofta står att finna i den svenska tabloidpressen. Jag blir alltid sugen på att se en Tarkovskijfilm efter att ha läst någon av dessa fina filmanalyser. Faktum är att skrivandet av denna korta recension gör att jag omedelbart tänker ladda DVD-spelaren…
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tarkovskij: tanken på en hemkomst
Liknande böcker:
Handbok för tveksamma
 S. Halldén
Spoon River
 E. Masters