bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerI väntan på talibanerna

 
Författare: Jesper Huor
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, religion, talibaner, afghanistan
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170375033
 
Spänning:  9
Romantik:  1
Humor:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En gång var Afghanistan världens centrum. Härifrån styrdes imperier som sträckte sig från Europa till Kina och Indien. Idag är det världens ände skådeplats för stridigheter mellan stormakter och fanatiker. Här bor ett fattigt, hungrigt och till tänderna beväpnat folk.
Med Kabul som bas reser frilansjournalisten Jesper Huor till många farliga och förunderliga platser i Afghanistan. Under sina resor möter han terrorister, skolflickor, heliga män, poeter, feminister, opiumbönder och allehanda fifflare.
Huor brottas med de Stora Frågorna: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Hur har kvinnorna det? Och varför går allt åt helvete? Men han funderar också över de Något Lättviktigare Problemen: Var får man tag på en caffelatte i Kandahar? Vad klottrar Isafsoldaterna på toaletterna?Han följer med den amerikanska styrkan Task Force Fury på patrull och festar med galningarna som sammansvurit sig för att sprida ateismen i världens mest religiösa och konservativa land.
Resultatet är en personlig skildring av människorna i vår tids kanske mest brännande konflikt. Det är också en berättelse om kolliderande världsbilder i en verklighet präglad av anarki, skräck och skönhet.

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av I väntan på talibanerna :


kristina_s 2010-09-07 16:19
Recension av Jesper Huors bok I väntan på Talibanerna

Boken är utgiven på Ordfront förlag och innehåller 244 sidor.

Jesper Huor är född 1975 och är författare och journalist. Han har arbetat för bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. Jesper Huor vann Stora Radiopriset för sin dokumentär Bibliotekarien och 2009 nominerades han till Ikarospriset. Hans debutbok Sista resan till Phnom Penh kritikerrosades och har även getts ut i Danmark och Norge. Han har också rest i och skrivit om Sydamerika, Kina och Sydostasien. Till exempel reste han i författaren George Orwells fotspår i diktaturens Burma.

Handling: Detta är en faktabok, där frilandsjournalisten Jesper Huor tar läsarna med på ett riktigt spännande äventyr i Afghanistan.
Med Kabul som bas reser han till ett flertal farliga och förunderliga platser.

Under sina resor möter Jesper Huor många intressanta människor som terrorister, skolflickor, heliga män, profeter, feminister, opiumbönder och ett antal fifflare.

De frågor som författaren vill ha svar på är till exempel: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Hur har kvinnorna det i Afghanistan? Varför går allt åt helvete?
Han undrar också över mer vardagliga saker som: Var kan man få tag på en caffelatte i Kabul? Om det nu går att få tag på. Vad är det egentligen som Isafsoldaterna klottrar på toaletterna? Dessa frågor och många fler får du svar på om du läser boken.

Jesper Huor berättar om pashtunerna som sägs vara ättlingar till en av profeten Mohammeds följeslagare. I Afghanistan är omkring hälften av befolkningen pashtuner och de lever i ett klansamhälle där hedern är viktig.

Han träffar den sista juden, matthandlaren Zabulon Simontov som berättar om sitt liv som jude i Afghanistan och om hur judar från Persien flydde hit på 1800-talet.

I ett stort rum sitter en senig man i fyrtioårsåldern. Ansiktet är invirat i en blå sjal och bara ögonen syns. En kalasjnikov står lutad mot väggen. Mannen presenterar sig som Zamir Gul och säger sig vara den näst högste befälhavaren för talibanerna i provinsen. Han berättar hur talibanerna tänker och vad det egentligen vill.

Det är i stort sett bara män som han möter. Ute på gatorna syns bara ett fåtal kvinnor som sveper förbi i sina burkor.
Detta är bara en bråkdel av vad boken handlar om och författaren träffar många fler intressanta människor än dessa under sin resa. Ni som tycker om att läsa om hur det fungerar i Afghanistan måste bara läsa denna.

En riktigt riktigt intressant bok om Jesper Huors resa runt om i Afghanistan. Med hjälp av olika chaufförer och tolkar tar han sig fram till olika områden. Boken är välskriven och full med fakta. Jesper Huor beskriver miljöer, personer och känslor helt fantastisk bra. Jag har tyvärr inte hunnit läsa någon bok om mitt specialintresse Mellanöstern på ett bra tag, så nu efter att ha läst denna känner jag en stor längtan efter att läsa sådana böcker igen. Tack Jesper Huor för att du skrivit denna underbara bok. Jag verkligen älskade den.

Betyg 5/5 Kristina Simar
Betyg 5

Berberis 2016-02-20 16:58
År 2016 är den här boken fortfarande aktuell: det har tyvärr inte blivit bättre i Afghanistan. I början undrade jag lite vad författaren höll på med, satt på hotell och träffade västerlänningar? Men snart blev han varm i kläderna, åkte iväg och träffade alla slags människor (utom beslöjade kvinnor förstås). Intressant inblick i en mycket främmande kultur. Ganska lättläst.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till I väntan på talibanerna


  Köp boken som film på cdon: