bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kom med mig
 R. Saviano
Kätteri
 G. Oreglia

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDisamore: makten, maffian och fotbollen

 
Författare: Malena Johansson & Mats Lerneby
Genre: Fakta
Ämnesord: Italien, maffia, fotboll
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789137135458
 
Spänning:  4
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det var en gång världens vackraste sport ?Italien är ytterligheternas land, här finns både det värsta och det bästa, det fulaste och det vackraste. Det gemensamma kittet - som förenar tanten i kaffebaren, de hårda killarna på ståplats och ungarna som spelar boll på gatan - är den gränslösa kärleken till fotbollen. Fotbollen är som Italien. Paradoxal, komplicerad, underbar och frustrerande. Bakom kulisserna styr maffia, pengaintressen och ljusskygga individer.

För att fullt ut förstå italiensk fotboll måste man först förstå maffian. Journalisterna Mats Lerneby och Malena Johansson berättar initierat och medryckande om ett fotbollsland där andra intressen än de rent idrottsliga har sitt finger med i allt från laguppställningar till arenabyggen. Vi får följa svenske Jens Bernhardsson som försökte leda sitt fotbollslag på ett laglydigt sätt och fick erfara vad som händer när man bryter oskrivna regler, liksom turerna kring skandalen då Juventus flyttades ner i Serie B. Lerneby och Johansson tar oss med in i rättegångssalarna och upp bland ultrasfansen på läktaren. De skildrar hur den napolitanska camorran försöker köpa en fotbollsklubb i Serie A och pratar fotboll med Roberto Saviano.

Disamore är ett reportage om ett land där fotbollen, makten och maffian är så tätt sammanlänkade att om en faller så faller alla.
Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Disamore: makten, maffian och fotbollen :


kristina_s 2010-09-01 19:33
Recension av Malena Johansson och Mats Lernebys bok Disamore: makten, maffian och fotbollen.

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 219 sidor.

Malena Johansson är journalist med Italien som specialområde. Hon har bott i Rom och Perugia och skrivit för bland andra Expressen, Aftonbladet och Offside.

Mats Lerneby är frilandsjournalist och musiker. Han har arbetat som journalist i stora delar av Europa och har alltid sett sport mer som en del av samhället än något som bara ger bra kondition. När han kom till Italien första gången 1994 kändes det således som att komma hem.

Handling: Detta är en fullspäckad reportagebok om Italien, där makten och maffian är så tätt sammanlänkande att om en faller, faller alla, precis som ett korthus.
Författarna börjar sin berättelse i Neapel. I Neapel styr Camorran och fotbollen genomsyrar allt. Här har den store Maradona spelat och överallt hänger det bilder på honom.

När det gäller de största fotbollsklubbarna i Europa får de oftast mellan trettio till fyrtio procent av sina intäkter från tv:n och cirka en tredjedel från inkomsterna från matchdagarna. De italienska klubbarna däremot får ungefär sextio procent av tv-rättigheterna. Att få folk att komma till arenorna är inte så viktigt för de italienska klubbarna, för där bygger de inte arenor i samma takt som i övriga Europa. Arenorna är bara en extra stor börda för kommunerna, när det gäller skötsel, underhåll och ansvar. Därför är det bättre att se matcherna på TV.

Premiärminister Silvio Berlusconi tog över Milan 1986 och under hans tid har Milan lyckats att ta många fina titlar. Många anser att han både är en stor ledare och affärsman. Numera är Silvo Berlusconi inte beredd att satsa astronomiska summor på sin klubb. 2009 sålde Milan Kakā till Real Madrid och numera är Berlusconi mera ifrågasatt av fansen.
Hur mycket bestämmer egentligen maffian när det gäller de italienska fotbollslagen. Juventus nedflyttningen till serie B, var den seriös eller inte?
Det talas om köpta domare och lag som lägger sig för andra lag. Boken är så full med fakta att jag skulle kunna skriva flera sidor om handlingen. Så detta som jag tagit upp är bara en bråkdel av vad boken handlar om. Du som är intresserad av italiensk fotboll ska givetvis läsa denna bok.

En fullspäckad bok med intressant fakta om Italien, deras fotbollslag, maffians styre och fotbollsklubbarnas ägare. Mycket om pengar och makt. Jag tycker mycket om bokens upplägg, den gav mig mycket information om italiensk fotboll och Italiens tänkande omkring fotboll. Själv är jag egentligen inte så förtjust i italiensk fotboll, eftersom jag tycker att många lag spelar ganska fult. Men boken var intressant. Och nu när jag skriver detta har Milan precis köpt Zlatan från Barcelona. Jag tycker nog att hans spelstil passar bättre i Italien än i Spanien. En riktigt bra och intressant skriven bok av två duktiga journalister.

Betyg 4/5 Kristina Simar
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Disamore: makten, maffian och fotbollen


  Köp boken som film på cdon: