bokrecensioner boktips

Tre systrar/Körsbärsträdgården

Författare: Anton Tjechov
Genre: Klassiker
Ämnesord: psykologi, historia, kultur, drama
ISBN: 9789127114388


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Anton Tjechovs skådespel hör till den klassiska dramatiken som ständigt kommer i nya uppsättningar. Men det var som novellist Anton Tjechov (1860-1904) nådde framgångar under sin livstid. Tre systrar skrevs 1901 och Körsbärsträdgården 1904. Båda har den vemodiga stämningen och de svårmodiga människorna gemensamt.

I Tre systrar händer det på ytan inte särskilt mycket, men ändå handlar det om livets stora möjligheter och om människans förmåga att kanske förverkliga drömmen om en bättre tillvaro. I Körsbärsträdgården - symbolen för det förflutna - blir hotet om dess nedhuggning inte bara ett hot utan för de unga också en förhoppning om att en bättre tid skall komma.

Påfallande i Tjechovs skådespel är frånvaron av stormande känsloutspel och omtumlande händelser. Vad som skildras är vardagsmänniskors öden och tidens obevekliga gång. Men Tjechovs känsla för de stora i det lilla skapar stor dramatik, tidlös och djupt berörande.


Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tre systrar/Körsbärsträdgården :
2004-05-25 11:03
Båda dessa skådespel karakteriseras av en påfallande vemodig atmosfär. Att det just är den svårmodiga och melankoliska ryska societeten som berättelserna handlar om är också ett gemensamt för skådespelen. Tjechov skildrar på ett stilfullt sätt vardagliga (om nu den ryska societeten kan kallas vardaglig) människors leverne och inbördes relationer samt hur tidens omedgörliga gång påverkar dessas inställning till varandra. Jag tycker att Körsbärsträdgården är den av berättelserna som är mest fängslande på det rent psykologiska planet. Tjechovs känsla för att med små detaljer skapa en levande stämning höjer denna samlingsvolym över gränsen för det mediokra. I efterhand kan jag dock konstatera att dessa skådespel ändock är jämförelsevis intetsägande såtillvida att jag nu, drygt ett år efter genomläsningen, glömt mycket av deras innehåll.
Betyg 3
2004-05-30 10:06
Åh, jag har bara läst pjäserna inte sett dem, jag tror att de får ett annat liv på scenen. Svårt att betygsätta, men det blir ändå en 4, då den berättar så mycket om Rysslands historia.
Betyg 4
2007-04-09 17:32
Gillade Körsbärsträdgården mer än Tre systrar. Jag gillar den lugna ytan i berättelserna. I filmens värld finner jag stora likheter i "Brända av solen", som jag varmt rekommenderar.
Betyg 4
2009-02-22 21:42
Det är aldrig samma sak att läsa pjäser som att se dem spelas upp, och jag tror att jag hade uppskattat dessa två av Tjechov på ett annat sätt om jag sett dem på scen istället. Nu kändes dialogerna en aning "främmande" och karaktärerna tråkiga, men jag gillade den ryska stilen.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tre systrar/Körsbärsträdgården
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy