bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Biskopen och andra nov..
Damen med hunden och a..
Duellen
En okänd människas ber..
Körsbärsträdgården
Mitt liv
Måsen
Platonov
Stäppen och andra nove..
Tre år
Liknande böcker:
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Magellans världsomsegg..
 S. Zweig
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Svenska Folkbibeln
 .
Vikingahistorier
 Å. Ohlmarks
Bleak House
 C. Dickens

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTre systrar/Körsbärsträdgården

 
Författare: Anton Tjechov
Genre: Klassiker
Ämnesord: psykologi, historia, kultur, drama
ISBN: 9789127114388
 
Spänning:  1
Romantik:  3
Lärorik:  3
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Anton Tjechovs skådespel hör till den klassiska dramatiken som ständigt kommer i nya uppsättningar. Men det var som novellist Anton Tjechov (1860-1904) nådde framgångar under sin livstid. Tre systrar skrevs 1901 och Körsbärsträdgården 1904. Båda har den vemodiga stämningen och de svårmodiga människorna gemensamt.

I Tre systrar händer det på ytan inte särskilt mycket, men ändå handlar det om livets stora möjligheter och om människans förmåga att kanske förverkliga drömmen om en bättre tillvaro. I Körsbärsträdgården - symbolen för det förflutna - blir hotet om dess nedhuggning inte bara ett hot utan för de unga också en förhoppning om att en bättre tid skall komma.

Påfallande i Tjechovs skådespel är frånvaron av stormande känsloutspel och omtumlande händelser. Vad som skildras är vardagsmänniskors öden och tidens obevekliga gång. Men Tjechovs känsla för de stora i det lilla skapar stor dramatik, tidlös och djupt berörande.Medelbetyg: 3,14 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tre systrar/Körsbärsträdgården :


stigh 2004-05-25 11:03
Båda dessa skådespel karakteriseras av en påfallande vemodig atmosfär. Att det just är den svårmodiga och melankoliska ryska societeten som berättelserna handlar om är också ett gemensamt för skådespelen. Tjechov skildrar på ett stilfullt sätt vardagliga (om nu den ryska societeten kan kallas vardaglig) människors leverne och inbördes relationer samt hur tidens omedgörliga gång påverkar dessas inställning till varandra. Jag tycker att Körsbärsträdgården är den av berättelserna som är mest fängslande på det rent psykologiska planet. Tjechovs känsla för att med små detaljer skapa en levande stämning höjer denna samlingsvolym över gränsen för det mediokra. I efterhand kan jag dock konstatera att dessa skådespel ändock är jämförelsevis intetsägande såtillvida att jag nu, drygt ett år efter genomläsningen, glömt mycket av deras innehåll.
Betyg 3

Linda Ch 2004-05-30 10:06
Åh, jag har bara läst pjäserna inte sett dem, jag tror att de får ett annat liv på scenen. Svårt att betygsätta, men det blir ändå en 4, då den berättar så mycket om Rysslands historia.
Betyg 4

BonHawk 2007-04-09 17:32
Gillade Körsbärsträdgården mer än Tre systrar. Jag gillar den lugna ytan i berättelserna. I filmens värld finner jag stora likheter i "Brända av solen", som jag varmt rekommenderar.
Betyg 4

MariaMaggan 2009-02-22 21:42
Det är aldrig samma sak att läsa pjäser som att se dem spelas upp, och jag tror att jag hade uppskattat dessa två av Tjechov på ett annat sätt om jag sett dem på scen istället. Nu kändes dialogerna en aning "främmande" och karaktärerna tråkiga, men jag gillade den ryska stilen.
Betyg 2

trebor 2017-09-16 15:52
Gillar pulsen i berättelserna och komiken. Trea.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tre systrar/Körsbärsträdgården


  Köp boken som film på cdon: