bokrecensioner boktips

Svindel. Känslor

Författare: W.G. Sebald
Genre: Essäroman
Ämnesord: filosofi, natur, historia, kultur
Utgivningsår: 1990
ISBN: 9789100118570


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Svindel. Känslor från 1990 är den första av Sebalds fyra egenartade, fotoillustrerade essäromaner. Den följdes av De utvandrade, 1993, Saturnus ringar, en engelsk vallfart, 1995 och Austerlitz, 2001. Svindel. Känslor handlar i fyra stycken med ett sjuttiotal bilder och ur ett italienskt perspektiv om skapande melankoli och minneskonst hos Henri Beyle, alias Stendhal, om Casanova i de venetianska blykällarna, om paranoia och italienska restaurangbesök, om Doktor K, dvs Kafka, på badsemester vid Gardasjön och om författaren på besök i sitt barndomshem. I Svindel. Känslor försöker Sebald fortfarande upprätthålla en skillnad mellan å ena sidan sina favoritförfattare, som han avhandlar vid sitt skrivbord, och å andra sidan sig själv och sin egen historia, som han helst funderar på på resande fot. Men man ser också hur de båda ämnena alltmer glider ihop: man ser hur den typiska Sebald-stilen föds; den vandrande författaren.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svindel. Känslor :
2010-08-14 14:20
Lika positivt överraskad som jag blev av W.G. Sebalds Saturnus ringar, lika förvånat negativt överraskad blev jag av författarens första essäroman Svindel. Känslor från 1990. Såväl språk som berättarteknik är identiska med den förstnämnda uppföljaren, skillnaden ligger istället i handlingen. Samtliga berättelser i denna fyrdelade volym utgår från Italien och det melankoliska konstnärliga skapandet. Bland annat skildras den franske mästarförfattaren Henri Beyles (Stendhal) resor över Alperna och den lika store Franz Kafkas badsemester vid Gardasjön. För egen del hade jag svårt att förstå, och därför motivera, varför jag ska läsa dessa ganska tungrodda och tämligen banala betraktelser av två konstnärsskap? Därför svalnade mitt intresse för denna essäroman ganska omgående. Stora författare är inte alltid stora personligheter, och då hjälper det föga att de lyssnade till namn som Stendhal eller Kafka.

Trots Sebalds utsökta och fängslande formuleringskonster stannar jag denna gång vid ett mediokert betyg. Och det beror främst på att jag hellre läser böcker av, än om, Stendhal och Kafka.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svindel. Känslor
Liknande böcker:
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Skuggan av ett liv
 H. Mantel
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
Den svarta svanen : va..
 T. Nassim Nicholas
OS och val i Japan
 E. Larsson
Engelbrekt och bondeup..
 D. Harrison
Vad är litteratur?
 J. Sartre