bokrecensioner boktips

Jämlikhetsanden: Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen

Författare: Richard Wilkinson & Kate Pickett
Genre: Sakprosa
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9185703400


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det har alltid funnits de som intuitivt förstått att ojämlikhet är socialt nedbrytande. Men det är först på senare år som forskare­ i detalj har kunnat mäta dess effekter. Den bild som då framträder är både chockerande och överraskande.

Chockerande eftersom ojämlikhetens skadeverkningar visar sig vara långt större än vad man hade kunnat föreställa sig. Ojämlik­heten är en avgörande faktor bakom en rad centrala sociala och hälso­relaterade problem i rikare samhällen.

Överraskande eftersom ojämlikheten visar sig drabba inte bara de fattiga utan alla, var de än befinner sig på den sociala stegen. Även de rika får betala ett högt pris, i form av sämre hälsa och kortare liv.

I Jämlikhetsanden sammanfattar Richard Wilkinson och Kate Pickett­ sin omfattande forskning. De visar hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt; hur länge vi lever; hur vi lyckas med våra studier; hur vanliga tonårsfödslar är; hur utbredd fetman är; hur mycket kriminalitet och våld som finns; hur stor den sociala rörligheten är, med mera.

Deras undersökning bygger på omfattande statistik från 21 rika länder däribland Sverige samt från USA:s delstater.

Trots den förfärande verklighet som synliggörs i Jämlikhetsanden­ har boken ett hoppfullt budskap. De nya banbrytande kunskaper som ges om hur våra moderna samhällen fungerar är kraftfulla ­verktyg som kan användas för att vända den negativa ­spiral av ökande ­samhällsproblem, misstro och social oro som ­präglat västvärlden i ­flera decennier. Budskapet är att stora sociala förbättringar går att åstadkomma för alla grupper i hela samhället om politiken ­inriktas på det mest väsentliga: att minska ojämlik­heten.?
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jämlikhetsanden: Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen :
2010-08-05 17:47
Betyg 5
Liknande böcker:
Partiet - En olycklig..
 E. Franchell
Violence
 S. Zizek
Tjetjenien - sanningen..
 A. Politkovskaja
De omänskliga
 T. Nilsson
Samma Författare: