bokrecensioner boktips

Nya stjärnor tändas

Författare: Alice Lyttkens
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1945


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nya stjärnor tändas :
2010-07-31 13:33
Nya stjärnor tändas är tredje(fristående)delen i Alice Lyttkens(1897-1991)romansvit om borgarfamiljen Tollmans öden och äventyr från 1700-tal till sent 1800-tal.
Huvudpersonen i denna del är Gustav Tollman,som varande den enda mannen i syskonskaran om tre nu medelålders individer är familjens egentliga patriark.Dock är han liberalt inställd och för kvinnors rättigheter och jämlikhet gentemot mannen.
Boken utspelar sig under 1830-talet när koleran härjar och Gustavs dotter och systerdotter dör snabbt och oväntat.Hela Stockholm lever i en skräck som kanske påminner lite om den omotiverade rädslan för svininfluensa de flesta av oss minns rätt väl.
Gustav är gift för andra gången,hans första hustru dog i tuberkulos,och han har nu 8 barn i två olika giften.Men han lockas av en annan kvinna,den självständiga författarinnan Louise Gertner som både skriver romaner och krönikor i Aftonbladet.
Sympatiskt nog,trots att han är otrogen,har Gustav hela tiden hela tiden en förkärlek för kvinnans självständighet och han umgås med tidens kända liberaler som brinner för både det och andra nytänkanden.
I klassisk krönikestil får vi följa familjens öden under en tidsperiod av politisk omvälvning,en tid när liberalism och även socialt ansvar för de mindre lyckligt lottade började göra sig gällande.Kung XIV Johan börjar bli gammal och konservativ,starka och nydanande krafter(inklusive kungens son kronprins Oscar,sedermera Oscar I)vill ha till en förändring.

Trots att boken egentligen är en del i en svit går det utmärkt att hoppa in i handlingen utan att ha läst de två föregående.Den som uppskattar en klassisk krönikeroman kommer också uppskatta den här historien som är kunnigt skriven av en författare som säkert studerat den tid hon skriver om noga.
Den är torrare och mindre romantisk än tillexempel Jane Austens romaner,men ger kanske en minst lika bra bild av den tid den utspelar sig.
En gång var Alice Lyttkens en av de mest utlånade författarna på svenska bibliotek,och även om hon kanske inte blir det igen förtjänar hon gott att upptäckas på nytt.En listning av hennes böcker här på boksidan vore en bra början.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Samma Författare: