bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Inte bara applåder
 L. Björnstrand
Trådrullen
 S. Olin
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Bilder
 I. Bergman
this is my life
 C. Lindarw
Street Cat Bob
 J. Bowen
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMin mamma är en persisk prinssessa

 
Författare: Sanna Sjösvärd
Genre: Biografi
Ämnesord: psykologi, religion, kärlek, kultur, adoption
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9113017551
 
Spänning:  7
Romantik:  4
Humor:  4
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sanna kommer som adoptivbarn till Sverige, växer upp i en familj på Lidingö, lever ett helt vanligt svenskt liv, men känner sig ständigt annorlunda, ofta utanför. Via ett antal livskriser, som bland annat innehåller ett svårt cancerbesked, börjar hon söka sina rötter i Iran. En av de få saker hon har från den tiden är ett foto på sin mamma. Hon låter publicera bilden i en iransk tidning tillsammans med uppgifter om var hon själv kan nås. Efter två år hör hon slutligen en röst i telefonen; mamma och dotter hade åter fått kontakt med varandra ...

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Min mamma är en persisk prinssessa :


kristina_s 2010-07-29 14:52
Recension av Sanna Sjöswärds bok Min mamma är en persisk prinsessa

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 280 sidor.

Sanna Sjöswärd föddes i Iran 1973. Hon är utbildad biljournalist från Nordens fotoskola på Biskops-Arnö och har arbetat för en mängd olika svenska och utländska tidningar såsom Aftonbladet, GP, DN, Le Figaro, Helsing Sanomat och The Globe. 2006 visades hennes utställning Rötter, med fotografier på hennes Iranska familj, på bland annat Arbetets museum i Norrköping och på Kulturhuset i Stockholm. I samband med utställningen släppte hon fotoboken Rötter/Roots.

Handling: Sanna eller (Farzaneh som hon heter när hon bor på ett barnhem i Iran) blir adopterad av ett par i Sverige när hon är fyra år. De hämtar henne på barnhemmet tillsammans med en pojke på två år som får namnet Peter.
Sanna talar redan persiska när hon kommer till Sverige och hon har svårt att lära sig svenska och även att anpassa sig till den svenska miljön och omgivningen på Lidingö där de bor. Hon kommer ofta i konflikt med sin adoptivmamma Brita. Det pratas aldrig om känslor eller diskuterar någonting där hemma, detta gör att Sanna har svårt att känna sig älskad.

När Sanna blir större söker hon sig till ”extramammor” som oftast är kamraternas mammor. Hon behöver någon som lyssnar på henne. När Sanna är 14 år skiljer sig hennes föräldrar och hennes pappa träffar en ny kvinna. Hon bor hos sin pappa, men blir utslängd när hon är 17 år.
Sanna får senare hjälp av Sideh, en iransk bekant som bor i Sverige och som är gift med Majid som är iransksvensk. Majid som kan både persiska och svenska, hjälper Sanna med efterforskningar om hennes iranska familj. Han hjälper henne att publicera en artikel i en av Irans största dagstidningar. Så en dag i juni 1999 ringer Sideh och berättar för Sanna att hon har hennes äldre syster Leila på tråden från en redaktion i Teheran. Hon får prata med henne och sedan hör hon en annan kvinnas röst som säger att hon heter Sedighed och att hon är hennes biologiska mamma.

Några dagar senare hittar Sanna ett brev i brevlådan från en man som säger sig vara hennes morbror och att han och hans fru bor i Kungsängen utanför Stockholm. De får telefonkontakt och bestämmer sig för att träffas. Efter det besöket känner Sanna att hon bara måste åka till Iran och hälsa på sin familj. Tyvärr blir det något av en kulturchock för Sanna när hon anländer på flygplatsen och många släktingar är där och ska hälsa henne välkommen och kramas. Deras sätt att visa lycka och kärlek känns väldigt främmande för henne.

Under sin tid i Iran kommer Sanna att känna att hon älskar sin mamma Sedigheh, sina syskon och närmaste släktingar, samtidigt som hon har lite svårt med den annorlunda kulturen. Sanna vill ha ett riktigt svar på varför hon lämnades på barnhemmet, men mamma Sedigheh är inte så villig att berätta sanningen för henne. Sanna åker hem till Sverige igen, men återvänder med jämna mellanrum till sin Iranska familj, men det är i Sverige hon vill ha sin bas.

En helt otrolig och vacker berättelse av Sanna Sjöswärd. Jag älskar ju att läsa om Mellanöstern, det känns magiskt att läsa om deras kultur som är så långt från vår egen. Sanna berättar både om sin uppväxt i Sverige och om mötet med sin familj i Iran. Hon skriver så rörande att tårarna trillar ner för kinderna. Jag känner så med Sanna när hon berättar hur det kändes att komma till fel adoptivföräldrar, i en familj där inga känslor visades, medan familjen i Iran visade massor av känslor. Som sagt en helt underbar och intressant bok om hur det känns att ha en fot i två så olika kulturer som Sverige och Iran. En bok som många bör läsa.

Betyg 5/5 Kristina Simar

Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Min mamma är en persisk prinssessa


  Köp boken som film på cdon: