bokrecensioner boktips

Vredens tid

Författare: C.S. Lewis
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: filosofi, religion, kärlek, äventyr
Utgivningsår: 1975
ISBN: 9789171957825


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Se Recension.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vredens tid :
2010-07-09 22:29
Vredens tid är en sci-firoman av CS Lewis, den sista boken i Lewis teologiska science fiction trilogi. Händelserna i denna roman följer de 'Utflykt från tyst planet ' och 'Perelandra'. Till skillnad från de viktigaste händelserna under dessa två romaner, tar historien på jorden än i rymden eller på andra planeter i solsystemet.

Romanen var starkt influerad av skrivandet av Lewis vän Charles Williams och är märkbart dystopiska med stil. I bokens förord Lewis erkänner science fiction-författare Olaf Stapledon och hans verk: "Mr Stapledon är så rik på uppfinning som han väl har råd att låna, och jag beundrar hans uppfinning (men inte hans filosofi) så mycket att jag skulle känner ingen skam att låna. "

Titeln är hämtad från en dikt skriven av David Lyndsay i 1555, Ane Dialog betuix Erfarenhet och Ane Courteour, även känd som The Monarche. Den verspar i fråga, Skuggan av att hyddeous styrka, sax myle och mer att det är av längd, hänvisar till Babels torn.

Den utspelar sig i England i mitten av 1940-talet ("vagt efter kriget"), i den lilla universitetsstaden av Edgestow, centrerad kring ett ungt universitet don Mark Studdock, en karl av Bracton College på den (fiktiva) universitet Edgestow, och hans fru Jane (född Tudor), som arbetar på hennes examen i poesi.

Statens Samordnade experiment ("NICE"), en vetenskaplig och social planering byrå bedriver smyg sitt program för exploatering av natur och förintelsen av mänskligheten. Institutet är hemlighet inspirerad och regisserad av fallna eldila, som de kallar "macrobes", överlägsna varelser. Deras övertagandet av Edgestow och dess omgivningar är ett typexempel på hur de använder mänskliga stolthet och girighet för att få vad de vill. När N.I.C.E. hade uppnått sina syften, skulle jorden tillhör uteslutande till "macrobes".

Ställ mot NICE: s verksamhet är en liten motståndsgrupp som leds av Dr Elwin Ransom, som efter sina resor till Mars och Venus, är nu i regi av den goda eldila där, liksom de för Merkurius, Saturnus och Jupiter. Dessa eldila, tidigare blockeras från jorden, "den tysta planet", nu obehindrat, som tystnad hade först kränkts av Weston och Devine när de lämnade jorden för att resa till Malacandra (Mars) i Out of the Silent Planet. Ransom grupp består av människor och djur som lever i enhet och harmoni, i bjärt kontrast till avdelningen och politiska maneuverings inom NICE

Berättelsen börjar med Jane tänka på henne problemtyngda äktenskap över frukost medan nonchalant blick på ett fotografi i morgontidningen. Bilden är av en man vid namn Alcasan, en kriminell bara giljotinen i Frankrike, som Jane erkänns som mannen i en dröm hon hade kvällen innan. I drömmen såg hon honom i en cell med en man med ett spetsigt skägg och PINCENE glasögon. Hon ser då den här mannen vrida bort Alcasan huvud. Hon är rädd av drömmen, och efter ett besök med sin kompis fru Dimble, är övertygad om att söka hjälp från läkare Grace Ironwood vid St Anne gården. Miss Ironwood informerar henne att hon inte är galen men som får klärvoajant visioner, men Jane initialt vägrar att acceptera detta. Miss Ironwood ber Jane att rapportera eventuella ytterligare visioner, och Jane återvänder hem till Edgestow.

Samtidigt Mark har en professor i sociologi vid Bracton College, har rekryterats till en inre cirkel av stipendiater, känd som "den progressiva element". Han hittar ut från hans kollega Curry att han har förvärvat sin gemenskap genom rekommendation av Lord Feverstone (senare visade sig vara Devine, som först dök upp i Out of the Silent Planet). Feverstone är också associerade med N.I.C.E. Efter "progressiva" se till att kollegiet godkänner försäljning av Bracton mark inklusive Bragdon Wood till NICE åtföljer Mark entusiastiskt Feverstone till NICE högkvarter i Belbury för vad han tror är en position vid institutet. Feverstone smickrar honom, och Mark är initialt optimistiska om sin framtid, men är förvånad över det vaga hans intervju med biträdande direktör John vissna. Han bekräftar bara att han faktiskt skulle kunna fungera i NICE genom samtal med en italiensk professor Filostrato och chefen för NICE: s institutionella polis, Miss "Fairy" Hardcastle. Han finner att hans arbete med N.I.C.E. skulle ha något att göra med sin akademiska utbildning som en sociolog utan i stället skulle använda sig av sin övertygande skrivkunskaper för att plantera NICE propaganda i lokala tidningar (nu till största delen under NICE kontroll). Han befinner sig tas om "bibliotek cirkeln", synes det inre politiska cirkeln i Belbury. Cirkeln avslöjar planerna för mellanstationer ett upplopp i Edgestow för att cement NICE kontroll över området, och Mark börjar hans insatser för propagandakampanj.

Efter att ha upplevt ytterligare visioner, Jane återvänder till St Anne, där hon möter resten av gruppen. Hon träffar också för första gången med regissören, Ransom, som förklarar mer om sin organisation och NICE liksom hennes roll, men ännu inte låta henne fullt ut i gruppen, i synnerhet som hennes Mark är omedveten om hennes umgänge med dem.

Samtidigt vissna och Hardcastle försöker nu att sätta press Mark att få till stånd Jane till Belbury, eftersom de är medvetna om hennes clairvoyance, och tänker använda henne för sina egna syften. De avslöjar att de har sin förlorade plånbok, som de säger hittades i närheten av Mark kollega Dr Hingest, som mördades av NICE några dagar innan under sina försök att lämna institutet (en händelse som Jane också såg i en vision). Som Mark har ingen ursäkt för att rensa sig själv om mordet, börjar han inse att han är instängd. Han är också bringas till avhuggna huvud Alcasan, som representeras av själva "huvudet" av NICE Filostrato anser att huvudet hålls levande rent av hans vetenskapliga enheter, där blod och luft pumpas genom den, men det är faktiskt ett språkrör för de onda eldila som styr NICE Frost, som tog huvudet till Belbury, har öppnat sig vara besatt av dessa eldila också.

Det är på Jane återvänder till Edgestow mitt i kravallerna i Nice nästan lyckas fånga henne. Jane kan inte göra henne vägen till hennes hem, och blir arresterad av Miss Hardcastle och den institutionella polisen och togs till ett källarrum till förhör. Hardcastle försök att få Jane att upptäcka där hon har, som avser att fastställa Ransom bas, och resorts att bränna Jane med ett brinnande CIGARILL cigarr. Lyckligtvis för Jane, Hardcastle bil spiltor i mitten av upplopp som de försöker ta henne till Belbury, och de överger henne. Jane är omtöcknad och tas upp av ett vänligt par som flyr från Edgestow, och de kör henne till St Anne gården. Jane finner att hennes vänner, Dr Cecil och Mrs "Mother" Dimble nu bor där med Dennistons, Ivy Maggs, Grace Ironwood, Dr MacPhee och "direktören" Elwin Ransom. De är alla som står mellan Logres, det goda och "verklig" England och NICE Ransom lider fortfarande av de sårade hälen som han lidit på Perelandra (Venus) när han besegrade djävulskt kontrollerade Weston i Perelandra. Han är nu "Pendragon", allierade arvtagaren roll King Arthur, och han är med bra eldila. Genom sin anslutning till St Anne gruppen börjar Jane att ompröva sin icke-kristna livsstil.

Mark bestämmer att lämna Belbury. Han springer iväg till fots till den närliggande byn Courthampton där han tar en buss till Edgestow. Han finner sin lägenhet övergiven, Jane inte ha varit där i tid, men han hittar ett brev adresserat till fru Dimble. Mark gör sedan sin väg till Northumberland College för att se Dr Dimble ta reda på var hans fru är. Dimble ser Mark men inte låta honom veta var Jane. Han låter Mark vet att Jane är en del av motståndet mot NICE Mark lämnar Dimble kontor bara för att bli arresterad av polisen för mordet på Dr Hingest.

Mark överförs via polisen att Belbury och begränsad till en cell, och han inser att NICE kan få honom dödad för sin trolöshet. Det är då som han börjar ställa sig mot NICE Frost vill helt inleda Mark i institutet, men Mark är äcklad med Frost kalla omänsklighet. Frost vill skick Mark i vad Frost anser vara "objektivitet". Mark tas till ett rum bortom det rum där den avhuggna huvud där han är utsatt för onödigt trasiga och excentriska mönster i en kontrollerad miljö prydd med hemska, hädiska, surrealistiska målningar. Effekten på Mark är i stället att han upprepar sig själv det naturliga och det normala i opposition till perversa sin omgivning.

En av Jane visioner under historien innebär en gubbe som ligger i ett underjordiskt valv. Både Ransom och N.I.C.E. vet att detta är guiden Merlin legenden om Kung Artur som "sover" på en sådan plats under Bragdon Wood, som nyligen förvärvades av NICE En ras utvecklas för att hitta Merlin, till NICE planeringen använda sina befogenheter, vilket Ransom sällskap hoppas kunna förhindra. Medan N.I.C.E. tvingas att söka i hela trä, Ransom grupp är med hjälp av Jane's minnesbilder av området från hennes visioner. Hon har också sett att Merlin har vaknat. På en blåsig och regnig natt Ransom skickar Dimble, Denniston och Jane ut till gränsen Bragdon Wood för att hitta Merlin. Den N.I.C.E. har också tre lag letar efter honom på samma gång. Jane och hennes följeslagare hittar en övergiven läger en vagabond tattare i en Dingle nära Bragdon Wood. De möter då en vild, gamla, skäggiga ryttare som rider bort innan de kan kommunicera med honom. Medan detta pågår den N.I.C.E. lyckas gripa en bräcklig, naken, gammal man, som de ställer i ett annat rum vid institutet. Den vilda ryttare gör under tiden hans utseende på St Anne's, och visade sig vara det sanna Merlin. Efter att ha frågat Ransom och hitta honom att vara Pendragon, Merlin, som identifierar sig som Merlinus Ambrosius, lätt som är kompatibel och visar sig vara den perfekta agenten av de goda eldila att förstöra NICE

Komiskt, mannen N.I.C.E. har förvärvat är faktiskt vagabonden tinker, som de misstag för Merlin. Den tinker utnyttjar i första klass vård han får i händerna av NICE och tiger trots Wither försök att kommunicera med honom på latin. Mark, under pauser från hans konditionering med Frost, beordras att bevaka den märkliga gästen med vilken han utgör ett hemligt samförstånd.

Vissna och Frost tror att för att kommunicera med sina "Merlin" de har för att säkra någon som kan tala i en keltisk dialekt. De tar ut en annons för en lingvist, som besvarades av de verkliga Merlin förklädd till en baskisk präst. Merlin hypnotiserar den mixtra att tala på ett okänt språk, som Merlin i sin tur tycks tolka att vissna och Frost på latin. På detta sätt Merlin får vissna och Frost att tro att mixtra är Merlin, och har Wither ge dem en rundtur i Belbury.

Frost, under tiden, vill komplettera Mark inletts, så han tar honom till den "objektiva rummet" där ett stort krucifix har placerats i centrum. Frost sedan order på Markera för att stämpla på den och den försämras. Markera demurs med argumentet att en sådan talan skulle bekräfta verkligheten i kristendomen, som krucifix representerar. När beordrade att vanhelga krucifix, svarar Mark nyfiket, "Det är alla jävla dumheter, och jag är fan om jag gör något sådant."

Merlin följer med falska Merlin till institutet bankett där direktören för NICE, Horace Jules, ger ett tal. Under detta tal Curse of Babel faller på honom och alla närvarande, vilket orsakar förvirring och kaos. Jules är skjuten och dödad av Miss Hardcastle, som i sin tur dödas med många andra när Merlin släpper institutets fångenskap djur (en tiger, en elefant, en varg, en orm och en björn bland andra) in i hallen. Under den efterföljande blodbadet bara vissna, Straik, Filostrato, Frost, och Feverstone fly.

I slutet av Wither, Frost, Filostrato och Straik är ganska bisarr. Vissna och Straik kraft Filostrato till avhuggna huvudet rum där de band, gudstjänst huvudet och halshugga Filostrato. Vissna stick sedan Straik till döden och själv dödas av en björn som tydligen förstör avhugget huvud också. Frost kommer senare in i rummet med bensin, och mekaniskt sätter sig och Belbury i brand under total kontroll av det onda eldila.

Merlin hjälper Mark, tinker, Tom Maggs, och Mr Bultitude björnen fly och leder Mark till St Anne's. Han försvinner sedan från berättelsen. Från fyra vantages förstörelse av Edgestow av explosioner och jordbävningar skildras: St Anne's, Marks, Feverstone's, och Curry's. Curry bestämmer att åka till London för att vara i centrum för ett återinförande av Bracton College. Eftersom han blev provisorisk guvernör Edgestow efter kravallerna försöker Feverstone att återvända. Han får en bit dit från Belbury i en bil som drivs vilt över hela landet. När han kommer till Edgestow, förgås han i en jordbävning som omger staden.

St Anne gruppen firar segern över NICE med en middag för de kvinnor som män. Eftersom Ransom endast kan botas av sina skador på den plats där den begicks, kommer han återigen att vidtas för att Perelandra. Hans avgång är inte visas, men läsaren informeras om att en ny Pendragon kommer att installeras. Ransom skänker en välsignelse för hans anhängare innan de går i pension för den vackra kvällen som underligt förvandlas från en vintrig en till en sommar en. St Anne egendom kommer under inflytande av de olika eldil av solsystemet, inklusive Perelandra den eldil Venus, som stannar efter den andra bra eldila har kvar. Hon presiderar över återförening av par: kajan och dess kompis, Mr Bultitude björnen och hans kompis, som hade förmodligen dödat vissna och förstörde avhuggna huvud, Tom och Ivy Maggs, och Mark och Jane Studdock. Ransom berättar Jane att när hon och Mrs Dimble förberedde stugan för Tom och Ivy Maggs och hon såg en nyfiken vision av en vacker kvinna och dvärgar, som påminner om en målning av Tizian, hon var faktiskt förbereda sitt eget bröllop berså för sig och Mark. Mark är inbjudna till inge av en vision av den vackra kvinnan där han klär av och senare sällskap av Jane, som, när hon ser Mark skjorta hängande ut genom fönstret, vet att han bara kunde komma.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vredens tid
Liknande böcker:
Nightflyers
 G. Martin
Oxygen och Aromasia
 C. Lundin
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest