bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTronarvingen

 
Författare: Christian Lundblad
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, historia, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789197873208
 
Spänning:  9
Romantik:  4
Humor:  5
Lärorik:  8
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tronarvingen är den första boken i en serie av tre. Det är en konspirationsdriven thriller som ??utspelar sig i salarna på Stockholms slott, maktens korridorer i Rosenbad och hos högadelns hemliga brödraskap.
Vem ska överta rollen som tronarvinge efter kronprins Carls plötsliga död i samband med ett statsbesök i Afghanistan? Både prinsessan Christina och prins Erik anser sig vara den värdiga efterträdaren, och en bitter strid utbryter mellan syskonen.
Beslutet kommer dock att fattas långt över deras huvuden
av ärelystna politiker med dunkla motiv.

Utdrag ur boken:
Inspirationen till denna bok kommer från en verklig händelse: en kronprins blir fråntagen sin titel. När kronprinsessan Victoria föddes titulerades hon bara prinsessa. När Carl-Philip föddes två år senare blev han automatiskt Sveriges nye kronprins.
Fram till år 1979 hade Sverige manlig tronföljd. Samma år konstaterade dock riksdagen att detta inte var något bra system i ett modernt land som försöker värna om jämställdheten. Tronföljden som trädde i kraft den 1 januari 1980 klargjorde att det förstfödda barnet till kung Carl XVI Gustaf skulle bli tronarvinge, oavsett kön. Carl-Philip blev således fråntagen sin position och titel till förmån för sin äldre syster. Med tanke på att hans kungliga höghet bara var åtta månader vid degraderingen orsakade den förmodligen inga trauman eller långvariga psykologiska effekter.
Hur skulle en alternativ verklighet kunna se ut om det förstfödda barnet varit en pojke?


Medelbetyg: 5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tronarvingen :


Bertone 2010-06-05 16:22
Varför har ingen skrivit om en bok som utspelar sig i kungahuset tidigare? Det är en plats som gjord för intriger och maktspel. Kul att det finns en svensk thriller som inte handlar om att pussla ihop bevis och förhöra misstänkta. Även om alla karaktärer är fiktiva kan man skönja personliga drag från de verkliga kungligheterna.

Handling i korthet: Det den första svenska skönlitterära boken som utspelar sig i kungahuset i modern tid. Det är en konspirationsdriven thriller som rör sig i salarna på Stockholms slott, maktens korridorer i Rosenbad och hos högadelns hemliga brödraskap. Kronprins Carl vill avsäga sig arvsrätten till den svenska tronen och starta ett nytt liv i New York.

Carl vill ha Christina, sin tvillingsyster, ska efterträda honom, medan kungen vill se yngsta sonen Erik på den framtida tronen. Både prinsessan Christina och prins Erik anser sig själva vara den värdiga efterträdaren, men det är inte upp till dem att avgöra. Inte heller kungen har något att säga till om i denna fråga. Det är helt och hållet upp till våra ärofulla vänner i riksdagen. Beslut ska fattas efter Carls sista officiella uppdrag; att besöka de svenska trupperna i Afghanistan.

Således måste syskonen ta hjälp av ärelystna politiker från båda sidor av färgskalan för att nå sina mål. Politiker som självklart först och främst ser till egen vinning och framtida karriärer.

Vad få vet är att många av marionettrådarna egentligen styrs hos högadels uråldriga brödraskap, som har sina rötter i 1100-talet. De agerar helt i det tysta bakom kulisserna, men har självfallet en klar agenda. Något annat än en kung på tronen vore otänkbart i deras ögon, så uppenbarligen har Christina väldigt lite att hämta från det hållet. Ett av Brödraskapets verktyg är det högerextrema Sverigepartiet, med sin lätt otrevliga partiledare Otto von Eklöff i spetsen.

Christina har tuffa motståndare, men står inte hjälplös. Hon rider på folkets opinion, och har det rättmätiga kravet som den äldre av syskonen. Till sin hjälp har hon också sin mycket politiskt skickliga faster, prinsessan Margareta, och hennes kontakter med den borgliga statsministern Eva Stråle.

Boken beskriver en slags socialrealism i den absoluta toppen av samhället. Kan allt dessa händelser utspela sig i Sverige? Vem vet, men det pågår förmodligen mycket mer än vi vanliga människor känner till. Hur som helst känns handlingen i denna bok trovärdig.
Betyg 5

Strefert 2010-06-08 10:46
Jag håller med om frågan: varför har ingen skrivigt en liknad bok tidigare? Kungahuset är en perfekt skådeplats för spännande intriger, och det har finnits några år.

Har läst att historien från början var ett filmmanus och det märks. Det finns ett driv genom hela boken, och det finns gått om detaljerade miljöbeskrivningar.

Karaktärerna är trovärdiga, tillskillnad ifrån diverse millennium dito. Historien är spännande och känns genomtänkt.

Senaste boken jag avverkade var ”Aldrig fucka upp” av Jens Lapidus. ”Tronarvingen” är nästan så långtifrån den boken man kan komma i både handling och språk, för att vara i samma genrer. Vilket bara är positivt enligt min åsikt.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tronarvingen


  Köp boken som film på cdon: