bokrecensioner boktips

En reva hade nätet - och där slank jag ut

Författare: Dina Rajs
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9189340426


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När farfars mustasch slokade, visste Dina att något farligt kunde hända. Hon var på flykt till Budapest från Jugoslavien, och var bara tre år när judeutrotningen nådde hemlandet 1941.
Nu är hon en sexåring med ett kors runt halsen som livlina, men förhörs ofta om sitt ursprung. Hennes barnaögon ser judar släpas till Donau för att skjutas. När hon hör en bomb falla, vet hon att det är över lekkamratens hus. Ibland får farfar medicin av en svensk man, och hon choklad. Han heter Raoul Wallenberg. Hela tiden bär hon på drömmen om en äng med blommor på andra sidan nätet,

som i mammas saga.
Dina är pensionär nu, men låter den lilla flickan föra ordet.


Detta gör boken unik i sitt slag.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En reva hade nätet - och där slank jag ut :
2010-06-01 08:45
Berättelsen börjar 1941 då lilla Dina var 3 år. Andra världskriget är i full gång och jakten på judarna har börjat och även kommit till den lilla staden Ruma i Jugoslavien där Dina och hennes föräldrar bor.
Man får följa Dina under krigsåren. Deras flykt, för att undkomma att bli bortförda till koncentrationsläger, tar dem till olika platser där de försöker att leva ett så normalt liv som möjligt.
Allt sett ur ett barns ögon.
En bra och gripande bok om att vara jude och barn under andra världskriget. Det fanns ju även de som klarade sig och för berättelsen vidare så vi inte ska glömma och dit hör Dina och Jovan Rajs som åker omkring och berättar för skolelever och allmänheten om sin barndom under andra världskriget.
Betyg 5
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou