bokrecensioner boktips

Mitt liv med Saddam

Författare: Parisoula Lamsos Lena Katarina Swanberg
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, mord, religion, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789137135328


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Parisoula Lampsos träffar Saddam Hussein när hon just fyllt sexton år. Hon är enda dottern till en grekisk affärsman och dessutom påtagligt vacker. Saddam ska snart fylla trettio och är påläggskalv inom det allt mäktigare Baathpartiet. De förälskar sig och därmed är hennes öde beseglat.


Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mitt liv med Saddam :
2010-04-28 14:34
Recension av Lena Katarina Swanbergs bok som hon skrivit tillsammans med Parisoula Lampsos
Mitt liv med Saddam

Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Hon har skrivit ett flertal uppmärksammade biografier, bland annat Sorgfågel – Annika Östberg berättar om sitt liv (1999), Hedersmordet på Pela (2002), Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak (2005) och När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var (2009)

Handling: Parisoula Lampsos hade precis fyllt sexton år (1968), när hon träffade Saddam Hussein första gången. Hon kallades för ”Bagdads prinsessa” på grund av sin skönhet och hon var enda dottern i en förmögen grekisk familj som var bosatta i Bagdad. Saddam var vid detta tillfälle i trettioårsåldern och inflytelserik inom Baathpartiet. De blev attraherade av varandra och därmed blev Parisoulas öde beseglat.

Efter att hon träffade Saddam denna gång, ansåg han att hon var hans egendom. Så fort han kallade på henne skulle hon infinna sig i något av hans stora hus. En bil fanns alltid redo att hämta henne när Saddam ville. På den tiden tyckte Parisoula att Saddam var en stilig man i sin militäruniform, hon var verkligen förälskad i honom.

Men med tiden blev förhållandet allt jobbigare. Parisoula ansåg att Saddam var en farlig och maktlysten man. Ju mer makt han fick desto farligare blev han. Även hans äldsta sönder Uday och Qusay var maktlystna, värst var Uday. I Bagdad fanns alltid några som lyssnade vad andra berättade och som vidarebefordrade till Saddam om någon sagt något om honom eller hans familj. Sades något som Saddam tyckte var olämpligt kunde han straffa vem som helst med döden. Han älskade att döda.

Parisoula blev mer och mer låst i sitt förhållande med Saddam, men hon visste hur hon skulle uppträda inför honom för att han skulle hålla sig lugn. Han hade ett otroligt häftigt humör och alltid skjutvapen i närheten. Sen blev det den 11 september 2001 och alla vet väl vad som hände med Irak och Saddam Hussein efter det.

Ja, ni som läst mina andra recensioner om Mellanöstern, har nog redan listat ut vad jag tyckte om denna bok. Handlingen var hemsk, tragisk, sorglig och grym. Jag funderade mycket över hur grymma vissa personer kan vara egentligen. Hur fungerade Saddam Husseins hjärna egentligen? Kan man verkligen vara så ond?

Lena Katarina Swedberg är en otroligt duktig journalist som skriver biografier tillsammans med andra kända människor. Hon skriver på ett underhållande och okomplicerat sätt. Alla böcker som jag läst av henne har gett mig många intressanta upplysningar, så även denna bok.
Betyg 5/5 Kristina Simar
Betyg 5
2012-06-11 15:10
Spännande och lättläst historisk bok om en älskarinna till Saddam. Mycket lärorik och intressant livshistoria.
Betyg 4
2015-06-13 11:33
Jätte bra Självbiografi, kunde inte lägga ifrån mig boken från första stund jag började läsa. Parisoula är en stark kvinna som vågade att utmana Saddam Hussein, vet inte var hon fick sitt mod , att redan som ung kvinna som har berövas så mycket av Saddam , att klara av stå framför honom och spela oberörd. Tack vare hennes historia får man se en bild av Saddam och se vad för man han var.
En bok jag starkt rekommendera!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mitt liv med Saddam
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko
Sjöman, legionär, lego..
 R. Strandberg
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Rapporter
 M. Herr
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin