bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtt märkvärdigt barn

 
Författare: Christopher O´Regan
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9137129325
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Bland de svenska kungligheterna är det få som har haft ett så tragiskt öde som Gustaf IV Adolf. Han föddes till en guldkantad tillvaro som kronprins på Stockholms slott men dog i ensamhet och utanförskap på ett tredje klassens värdshus i Schweiz. Utblottad, utskrattad, utskämd och förtalad. I Ett märkvärdigt barn berättar historikern och 1700-talskännaren Christopher O?Regan om Gustaf Adolfs tid som ung kronprins. Vi får kika in i pojkens barnkammare och följa hans uppfostran och undervisning. Även om Gustaf III lät praktisera moderna teorier på sin son levde hemska föreställningar från det förgångna kvar. Skildringarna av den tidens syn på barn och barnuppfostran väcker både skratt och fasa. Christopher O'Regan har skrivit en gripande biografi som levandegör en relativt okänd period i Gustaf IV Adolfs liv.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett märkvärdigt barn :


mammene 2010-04-21 20:38
1700-tals kännaren Christopher O´Regan berättar här ett stycke svensk historia om ett ensamt och sårbart barn, som så småningom kom att bli Sveriges kung.

Gustav IV Adolf kom till världen med buller och bång, men dog som en ”gammal” man vid 58 års ålder. Han dog undangömd på ett sjaskigt värdshus i Sankt Gallen. ”Han hävdade själv att han genomgått de hårdaste prov som kanske kunna påläggas en dödlig människa”.

Ryktena började redan vid hans födsel. Vem var egentligen hans far? Eftersom Gustav III och Sofia Magdalena hade stora problem att avla ett barn på grund av okunskap och blygsel, så fick hovstallmästaren Munck träda in som behjälplig. Hur mycket och hur blev en visa vid hovet.

Gustav IV Adolf hade från första början en fiende i hertig Carl som själv hoppades få ta över kronan efter sin bror Gustav III. Det experimenterades med hans uppfostran som t.ex. de dagliga kalla baden som man trodde skulle stärka honom, men som istället antagligen bara bidrog till att han blev ett sjukligt barn. Han var i många fall en ensam och dyster telning som sällan träffade andra barn och inte heller sina föräldrar, i alla fall inte tillsammans. När han vid tretton års ålder miste sin far så chockartat så blev det ett hårt slag för honom och han kom att hamna i hertig Carls klor. Han blev inbunden och blyg och kom i psykisk obalans med humörsvängningar som dysterhet och skrattanfall. Det började viskas att han var sinnesrubbad.

Gustav IV Adolf var Sveriges kung mellan 1792-1809. Han avsade sig tronen efter misslyckandet med förlusten av Finland. Han blev satt i förvar och utsattes av Carl och hans anhängare för psykisk tortyr. Carl utropades till kung och 6 månader senare lämnade Gustav Sverige för Tyskland. Han suddades ut i Sveriges minne.

Christopher O`Regan berättar intressant och kunnigt och dessutom anger han källor, vilket är ett plus. Han visar på en tid i Sveriges historia om en regent som i alla fall inte jag visste så mycket om. Ett ganska sorgligt liv kan tyckas, där maktspelet betydde mer än människan. En lärorik och roande bok.

Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ett märkvärdigt barn


  Köp boken som film på cdon: