bokrecensioner boktips

Nefertiti Dödsboken

Originaltitel: Nefertiti: The book of the dead
Författare: Nick Drake
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789100111557


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Egypten, 1300-talet före vår tideräkning. Det vidsträckta och kulturellt högtstående imperiet styrs av farao Akhenaton och hans gemål, den vackra Nefertiti. De har genomfört stora förändringar, skapat en ny stad och religion som ska rensa ut i det korrupta prästerskapet och förändra samhället. Lika älskad som avskydd och beundrad, är Nefertiti omvälvningarnas självklara nav. Men alldeles innan staden och dess tempel ska invigas viskas det i staden att den mytomspunna och undersköna drottningen är spårlöst försvunnen.
Rahotep är en ung kriminalkommissarie som är omtalad för att han med okonventionella och moderna metoder mästerligt löser sina fall. Han tillkallas för att lösa mysteriet med den försvunna Nefertiti. Med den vackra utsmyckade staden som kuliss söker Rahotep febrilt efter sanningen, för han har både tiden och många av Egyptens mäktiga män emot sig. Faror och fiender lurar överallt och Rahotep inser snart att han inte kan lita på någon. Men en sak är säker: lyckas han inte hitta drottningen före utsatt tid kommer han inte levande ifrån staden.

Utdrag ur boken:
"Jag steg försiktigt in i rummet, mån om att inte rubba någonting. Jag höjde lyktan. Flickans knappt urskiljbara kropp låg kvar som vi lämnat den. Den kyliga luften bar en doft av förruttnelse. Alla ljus hade brunnit ner i sina hållare. Jag gick långsamt runt i rummet och försökte lägga märke till allt, vilket är min metod, att bryta upp alla ytor och utrymmen i fyrkanter, och studera dem en efter en. Det såg ut som jag kom ihåg det: lådorna var stängda, med verktygen på sina rätta platser och de kanopiska kärlen på sina hyllor. Horus söner stirrade ner på mig. Jag gick längs väggen med de tomma dekorerade kistorna och höll upp lyktan. Plötsligt hoppade jag baklänges: en av dem stod vidöppen. Inuti fanns en kropp, uppställd som ett dåligt, otäckt skämt.
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nefertiti Dödsboken :
2010-04-15 23:38
En annorlunda deckare, långt från dagens nyaste teknik. Det är spännande att sätta sig in hur brottsutredare yrket kunde ha sett ut så långt tillbaka. Berättelsen utspelas under en mycket omskakande period i Egyptisk tidsräkning, i boken möter mycket kända historiska personer. Så mycket av det som händer i bakgrunden är verkliga historiska händelser t ex avskaffandet av de gamla gudarna, den nya huvudstaden som byggts ute i öknen och Horemhebs försök att ta makten.
En lärorik deckare som man är lättläst och svår att lägga ifrån sig.
Betyg 4
2010-12-07 19:27
Jag som älskar historia såg verkligen fram emot denna bok. Men Den är långtråkig och ointressant. Inte ett dugg spännande.
Betyg 2
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström