bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Mexicos erövring Corté..
 W. Prescott
The Economics of Casin..
 D. Walker
Perus erövring Inkarik..
 W. Prescott
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Landet utanför: Sverig..
 H. Berggren
Valet är ditt
 C. Wahlden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPakistan - mellan diktatur och korruption

 
Originaltitel: The Duel. Pakistan on the Flight Path of American Power
Författare: Tariq Ali
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, mord, religion, kultur, pakistan
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170374777
 
Spänning:  6
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Pakistan mellan diktatur och korruption berättar Tariq Ali personligt och insiktsfullt landets moderna historia. Pakistan, som är ett av världens folkrikaste land, bildades 1947 i samband med delningen av Brittiska Indien. Det har sedan dess växelvis styrts av militärdiktaturer och folkvalda regeringar. Ali diskuterar landets situation idag, konflikterna med Indien och Pakistans envisa hävdande av sin rätt till kärnvapen.
Men han menar också att starkare krafter utnyttjar Pakistan för sina egna syften. Såväl stormakter i väst som religiösa extremister och giriga makthavare har dragit fördel av det faktum att Pakistan är ett utsatt och konfliktfyllt land, med stora ekonomiska klyftor och en befolkning som till stor del är utfattig och analfabetisk. Dess utsatta position som granne till Afghanistan har också gjort det till USA:s språngbräda, först i kampen mot Sovjetunionen under ockupationen av Afghanistan, sedan i kampen mot terrorismen då Pakistan agerat bas för trupper från väst.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Pakistan - mellan diktatur och korruption :


kristina_s 2010-04-13 14:06
Recension av Tariq Alis bok
Pakistan mellan diktatur och korruption

Författaren Tariq Ali är född 1943 i Lahore, dåvarande brittiska Indien, numera Pakistan. Familjen var välkänd och mycket politiskt engagerad. Alis protester mot militärdiktaturen i Pakistan under 1960-talet ledde till att han tvingades gå i permanent exil i Storbritannien.

Numera är Tariq Ali bosatt i London där han är chefredaktör för New Left Review och han skriver även för flera tidningar, bland andra The Nation och Guardian. Han har skrivit mer än ett dussin böcker inom historia och politik men även romaner, pjäser och filmmanus.
På svenska har tidigare utgivits Pakistan – Militärvälde och folkmakt (1971), Nehrus och Gandhis- En indisk dynasti (1988), Fundamentalisternas kamp (2003) samt Bush i Babylon (2005)

Handling: Boken är en intressant faktabok om Pakistan. Landet Pakistan bildades 1947 i samband med delningen av brittiska Indien. Först blev Pakistan indelad i Västpakistan och Östpakistan, men 1971 blev Östpakistan självständigt från Pakistan och heter numera Bangladesh.
Pakistan är ett av världens folkrikaste länder och cirka 50-70 procent av invånarna är analfabeter. Efter bildandet 1947 har landet styrts av antingen en militärdiktatur eller en folkvald regering.

Ali diskuterar i sin bok om landets situation idag och han anser att starkare krafter som stormakter i väst, religiösa extremister och giriga makthavare utnyttjar Pakistan för sina egna syften. Eftersom Pakistan är ett utsatt land med många konflikter och stora ekonomiska klyftor, är de flesta väldigt fattiga. USA har också utnyttjat Pakistan i kampen mot Sovjetunionen, ockupationen av Afghanistan och sedan kampen mot terrorismen då Pakistan agerat bas för trupper från väst.

En mycket intressant bok om Pakistan och hur landet styrts från 1947 när det blev delat från Indien. Boken är något svårläst, det är många namn på betydelsefulla människor att hålla reda på. Vissa uttryck som inte är förklarade, men är man en van läsare om Mellanöstern och man har ett stort intresse av att läsa om Pakistan är denna bok en riktig guldgruva.

Författaren har fått med det mest intressanta om hur Pakistan fungerar och hur det gått för deras mest kända ledare.
Efter att ha läst denna bok tror jag inte att Pakistan kommer att moderniseras inom den närmaste framtiden. Det enda sättet att få folket och ledarna att ändra åsikter är utbildning. Om de unga får lära sig att tänka annorlunda; att man kan leva sida vid sida oavsett religiös tillhörighet, inte kriga och se jämställdhet som något viktigt, så tror jag att det skulle kunna finnas en bättre framtid för landet.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Pakistan - mellan diktatur och korruption


  Köp boken som film på cdon: